Play ponuda

OVO JE 'HOTEL KARANTENA': / Odvedu vas tamo čim uđete u zemlju. Nema izlaska iz sobe niti minibara, a sve to morate platiti 15.000 kuna

Dopušteno im je dati na pranje ukupno sedam komada odjeće svakih pet dana. Pušenje u sobama je zabranjeno. Ovo je hotel u Velikoj Britaniji za one koji dolaze iz 'rizičnih zemalja'

17.2.2021.
9:06
Play ponuda

Novi sojevi koronavirusa, pogotovo onaj južnoafrički i brazilski, izazivaju zabrinutost u cijelom svijetu, a ponajviše u Velikoj Britaniji koja je zbog njih uvela nova pravila za ljude koji dolaze iz tzv. rizičnih zemalja. Vlada u Londonu na crvenu listu stavila je 33 zemlje, među kojima su Brazil, Portugal, Južnoafrička Republika, Venezuela... Za one koji iz "crvenih zemalja" odluče doputovati u Britaniju obvezan je negativni PCR test, ali i hotelska karantena u trajanju od 10 dana.

Svi koji u takvoj karanteni završe cijelo vrijeme moraju biti u svojoj sobi, a nakon drugog i osmog dana moraju se ponovno testirati na Covid. Budu li testovi pozitivni, karantena se produljuje. Sve se to mora platiti 1750 funti (15.200 kuna) po osobi. U to su, osim smještaja, uključena i tri obroka dnevno.

Zaštitari patroliraju hodnicima

Među prvim putnicima koji su iskusili nova britanska pravila bili su Wagner Araujo (43) i njegova supruga Elaine (40). Par inače živi u Londonu, a posljednjih mjesec dana proveli su u Brazilu gdje su išli u posjet bolesnom rođaku. Čim su stigli na aerodrom Heathrow, autobus ih je prevezao u hotel Radisson Blu Edwardian.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Djelatnici hotela rekli su nam da objekt smijemo napustiti samo iz zdravstvenih razloga. Zaštitari su nas otpratili od recepcije do sobe, a dobili smo i upozorenje da bismo, prekršimo li bilo koje od karantenskih pravila, mogli završiti na sudu. Smjestili su nas u sobi i rekli da posjeti nisu dopušteni, a nije nam dopušten niti izlazak iz sobe, čak ni u rekreativne svrhe. Hodnicima hotela cijelo vrijeme patroliraju zaštitari kako bi spriječili da netko pobjegne", napisao je Wagner za Daily Mail.

Nema ni 'na cigaretu'

Dopušteno im je dati na pranje ukupno sedam komada odjeće svakih pet dana. Pušenje u sobama je zabranjeno, a tko se na to pravilo ogluši, bit će kažnjen s 250 funti.

"Sreća da sam nepušač, ali ne znam kako se pušači s tim nose jer nije im dopušteno izaći čak ni ispred hotela kako bi popušili cigaretu. Nemamo niti sobarice, sami čistimo svoje sobe i pravimo krevete. Želimo li čiste pokrivače ili ručnike, moramo nazvati recepciju koja nam ih onda dostavi ispred vrata sobe. Svu hranu koju naručimo također nam dostavljaju pred vrata. U sobi nema mini bara, a cijene pića u hotelu su previsoke. Srećom, dopušteno nam je naručivanje iz obližnjeg supermarketa", kaže Wagner.

shimmer fallback
shimmer fallback

Luksuzni zatvor

U sobi postoji televizor, ali, kako navodi Wagner, ponuda programa je loša pa se nada kako će mu prijatelj uskoro uspjeti dostaviti laptop da bi mogao gledati filmove i serije.

"Biti zatočen u ovoj sobi neće biti lako, ali uspjet ćemo. Odličan je ovo hotel , ali sada više djeluje kao luksuzni zatvor. Šteta što ga nisam mogao posjetiti i uživati u njemu u nekim normalnijim okolnostima", zaključuje Wagner.

Sličan "hotel karantena" postojao je i u Hrvatskoj. Bio je to Tomislavov dom podno Sljemena. Zbog smanjenja broja zaraženih, hotel od kraja prošle godine više nije karantena već posluje kao i ranije, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Play ponuda
Play ponuda