OTOK IZNENADIO ODLUKOM: / Zabranili su kreme za sunčanje i kažnjavat će one koji ih donesu

Image
Foto: Screenshot/Youtube

Američka savezna država Havaji donijeli su sličnu odluku u svibnju ove godine, međutim ona će stupiti na snagu tek 2021. godine.

2.11.2018.
12:34
Screenshot/Youtube
VOYO logo

Mali pacifički otok Palau zabranit će od 2020. godine kreme za sunčanje koje štete koraljnom grebenu. Smatraju kako je to prva inciijativa na svijetu da se zaustavi kemijsko onečišćenje koje ubija poznate koralje.

Palau koji se nalazi na sjeverno-zapadnom dijelu Pacifika smatra se jednom od najboljih svjetskih destinacija za ronjenje, međutim njihova Vlada je zabrinuta za cijenu koju donosi popularnost otoka među turistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JOŠ UVIJEK VAM NIJE JASNO KOLIKO SMO UNIŠTILI PLANET ZEMLJU? /

Pogledajte što smo učinili samo od 1970. do danas

Image
JOŠ UVIJEK VAM NIJE JASNO KOLIKO SMO UNIŠTILI PLANET ZEMLJU? /

Pogledajte što smo učinili samo od 1970. do danas

Postoje znanstveni dokazi

Glasnogovornik predsjednika Palau Tommy Remengesau izjavio je kako postoje znanstveni dokazi da kemikalije koje se mogu pronaći u većini krema za sunčanje su toksične za koralje, čak i u minimalnim dozama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo svaki dan litre kreme za sunčanje idu u ocean i to na poznatim lokacijama za ronjenje. Mi samo činimo ono što moramo da spriječimo zagađenje okoliša," ustvrdio je Remengesau, piše The Guardian.

Od prvog siječnja 2020. godine svatko tko unosi ili prodaje kreme za sunčanje koje sadrže neku od 10 zabranjenih kemikalija morat će platiti kaznu od tisuću dolara, a turistima će takve kreme za sunčanje biti zapljenjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pionir zaštite

Neke od zabranjenih kemikalija nalaze se u više od pola brendova krema za sunčanja. Vjeruje se kako te kemikalije čine koralje podložnijima oštećenju i smanjuje rast koralja.

Američka savezna država Havaji donijeli su sličnu odluku u svibnju ove godine, međutim ona će stupiti na snagu tek 2021. godine. Paulau je u znanstvenoj zajednici poznat kao pionir u zaštiti mora, što uključuje i prvi park zaštite za morske pse 2009. godine. Zabranili su komercijalno ribarenje u svojim vodama, te traže od turista koji dolaze na područje Palaua da poštuju okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poziv na inovaciju

"Oni su prva zemlja koja je zabranila te kemikalije iz turizma. Mislim da je to sjajno što bivaju proaktivni. Ne žele biti poput Tajlanda, Indonezije i Filipina koji su morali zatvoriti svoje plaže jer su koralji umrli oko tih plaža," izjavio je izvršni direktor Haerectus laboratorija za okoliš na Havajima Craig Downs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Downs je pozvao proizvođače krema za sunčanje da krenu s inovacijama jer kemikalije koje se koriste za UV zaštitu su većinom nepromijenjene u posljednjih 50 godina, piše The Guardian.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo