OTKRILA ZASTRAŠUJUĆE DETALJE RADA ZA FACEBOOK: / 'Sadržaj bi utjecao na svakoga'; Umjesto psihološke pomoći nudili im 'wellness trenere'

Zviždačica Isabella Plunkett pred irskim parlamentarnim Odborom za trgovinu ispričala zastrašujuće detalje o radu za Facebook

13.5.2021.
20:53
PROFIMEDIA

Zviždačica Isabella Plunkett dvije godine radila je za Facebook kao "moderator sadržaja" te je u opisu njenog posla bila pregledavanje uznemirujućih objava i snimki. Plunkett je pred irskim parlamentarnim Odborom za trgovinu ispričala zastrašujuće detalje o radu za Facebook, a sadržaj koji je pregledavala, kako kaže, utjecao je na njeno psihičko zdravlje.

Da bi se lakše nosili s izloženošću ekstremnom sadržaju iz tvrtke su Plunkett i njene kolege savjetovali da odu na karaoke, piše irski The Journal. Također, moderatori sadržaja najčešće su zaposleni za tvrtku koju unajmi Facebook, a njihov je posao brinuti za sigurnost platforme pregledavajući opasne sadržaje koji uključuju zlostavljanja djece, samoubojstva ili nekog drugog oblika nasilja.

Prilikom zapošljavanja potpisuju ugovor koji ih obvezuje da o sadržaju onoga što vide na poslu ne smiju razgovarati s obitelji i prijateljima, a irski sindikati tvrde da su te klauzule u ugovoru nezakonite.

'Sadržaj bi utjecao na svakoga'

Plunkett je naglasila da radnici moraju dobiti bolju psihološku pomoć te da se trebaju postaviti ograničenja izloženosti štetnom sadržaju kao i prekinuti praksu ugovora s odredbom o tajnosti. "Sadržaj je užasan, utjecao bi na svakoga. Imala sam strašne snove o stvarima koje sam vidjela. Već mjesecima pijem antidepresive zbog tog sadržaja kojem sam bila izložena", rekla je Plunkett.

Posao "moderatora sadržaja", pojasnila je Plunkett, je treniranje algoritma i dodala je da Facebook teži tome da u budućnosti taj posao obavljaju računala.

"Dobivala sam razan sadržaj. Govor mržnje, bullying, samoubojstva, zlostavljanje, iskorištavanje djece. Nekim mojim kolegama je bilo još i gore jer su po cijele dane morali raditi samo zlostavljanje djece i samoozljeđivanje. Iako im je menadžer rekao da bi dnevno to smjeli gledati samo dva sata maksimalno, to se nikada nije dogodilo", svjedočila je. A tvrtka im je zauzvrat, umjesto psihološke pomoći s kvalificiranim liječnicima i ljudima, nudila seanse s "wellness trenerima".

Plunkett je pred Odborom otkrila i da se zbog atmosfere straha u kompaniji bojala pojaviti pred njima. "Facebook nas je zbunio i potkopao naše uvjerenje u pravo na govor", rekla je.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali