OTKRIĆE ISTRAŽITELJA: / Napadač na Božićni sajam u Berlinu planirao je napad na Angelu Merkel

Image
Foto: AFP, TOBIAS SCHWARZ

Na mobitelu Tunižanina koji je izveo krvavi napad na Božićnom sajmu u Berlinu 2016. godine nalaze se i brojne fotografije okolice zgrade u kojoj živi njemačka kancelarka

24.10.2019.
12:50
AFP, TOBIAS SCHWARZ
Play logo

Muškarac koji je u prosincu 2016. izvršio teroristički napad na božićni sajam u Berlinu je kao mogući cilj napada u vidu imao i stan njemačke kancelarke Angele Merkel, javljaju njemački mediji u četvrtak pozivajući se na istražna tijela. Na mobitelu napadača Anisa Amrija pronađene su fotografije koje pokazuju atentatora ispred zgrade u kojoj se nalazi stan Angele Merkel.

Image
KAMION POKOSIO LJUDE NA BOŽIĆNOM SAJMU U BERLINU! Najmanje 9 mrtvih i 50 ozlijeđenih: /

'Zdrobljeni su...'

Image
KAMION POKOSIO LJUDE NA BOŽIĆNOM SAJMU U BERLINU! Najmanje 9 mrtvih i 50 ozlijeđenih: /

'Zdrobljeni su...'

Na mobitelu Tunižanina se nalaze i brojne fotografije okolice zgrade u kojoj živi njemačka kancelarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografirao zgradu u kojoj živi kancelarka

Politički magazin "Kontraste" javnog servisa ARD citira izvješće Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA) u kojem se procjenjuje da fotografije služe za "pripremu napada". Fotografije su nastale 23. listopada 2016. nepuna dva mjeseca uoči napada na božićni sajam a prema procjenama BKA-a Anis Amri je na zgradu u kojoj živi Merkel kao i okolicu u kojoj su smještene neke od najvažnijih berlinskih turističkih atrakcija poput Otoka muzeja i Berlinske katedrale "vjerojatno gledao kao na potencijalni cilj terorističkih napada".

U istražnom odboru Bundestaga koji se bavi okolnostima i pozadinom napada na božićni sajam je međutim izražena dvojba oko toga je li zgrada u kojoj živi kancelarka fotografirana kao mogući cilj napada ili je fotografirana slučajno s obzirom na to da se nalazi u blizini turističkih atrakcija kao vjerojatnog cilja.

U Berlinu usmrtio 11 osoba, poslije je ubijen u Milanu

Napad na božićni sajam 19. prosinca 2016. otkrio je mnoge slabosti u njemačkom sigurnom aparatu koje su pokazale lošu povezanost policije u različitim saveznim pokrajinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tunižanin Amri se kao potencijalni islamistički terorist nalazio pod prismotrom policije jedne savezne pokrajine i trebao je biti protjeran ali je ipak uspio izvršiti napad u kojem je poginulo 11 a ozlijeđeno 55 osoba. Amri je nekoliko dana kasnije u Milanu ubijen u sukobu s policijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo