OGLAS

PROŽIVJELA HOROR / Otac djevojčice koja je u Hamasovom zatočeništvu dočekala rođendan: 'Mislila je da je nije bilo godinu dana'

Image
Foto: Profimedia

Emily je spavala kod svoje prijateljice kada su Hamasovi teroristi upali u kibuc. Hand je satima bio zarobljen u svojoj kući i nije mogao doći do svoje kćeri. Dva dana kasnije dobio je informaciju da je mrtva i rekao da je to blagoslov jer nije mogao zamisliti užas kroz koji djevojčica prolazi u rukama terorista

29.11.2023.
11:39
Profimedia
VOYO logo

Teroristi Hamasa seljakali su taoce, među kojima i djevojčicu Emily Hand, od kuće do kuće dok su izraelske snage napadale Gazu, ispričao je njezin otac Thomas Hand za CNN.

"To je zastrašujuće. Vukli su je, vukli, gurali… vjerojatno pod pucnjavom", rekao je Hand.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je jedan od detalja koji je doznao od svoje kćeri priča koja je počela progovarati o događajima koji su uslijedili nakon što je oteta 7. listopada i odvedena u Gazu. "Saznat ćemo kroz što je doista prošla tek kada se otvori. Želim znati toliko informacija, ali morate dopustiti da, kada budu spremni, izađu s njima", poručio je.

Emily je u zatočeništvu dočekala deveti rođendan, a ondje je bila s prijateljicom Hilom Rotem-Shoshani i Hilinom majkom Raayom prije nego što su djeca puštena prošle subote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raaya je pazila na Hilu i Emily kao da su joj obje kćeri, rekao je Hand. A odvajanje Hile od njezine majke dvije noći prije nego što su djevojčice oslobođene – u suprotnosti sa sporazumima sklopljenima između Hamasa i Izraela – bio je “još jedan korak okrutnosti”, rekao je.

Image
'NE MOŽEMO PRONAĆI RIJEČI' /

VIDEO Emily je 9. rođendan dočekala kao taokinja Hamasa: Otac mislio da su je ubili, nakon 50 dana je napokon slobodna

Image
'NE MOŽEMO PRONAĆI RIJEČI' /

VIDEO Emily je 9. rođendan dočekala kao taokinja Hamasa: Otac mislio da su je ubili, nakon 50 dana je napokon slobodna

Emily je spavala kod svoje prijateljice kada su Hamasovi teroristi upali u kibuc. Hand je satima bio zarobljen u svojoj kući i nije mogao doći do svoje kćeri. Tada je, podsjetimo, 130 stanovnika ubijeno, a mnogi su zarobljeni. Čelnici kibuca dva dana kasnije rekli su mu da su vidjeli njezino tijelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasmiješio sam se jer je to najbolja vijest od svih mogućih koje sam doznao. Smrt je bila blagoslov", poručio je tada.

Ali gotovo mjesec dana kasnije, izraelska vojska mu je rekla da je "vrlo vjerojatno" da je Emily živa i da je talac Hamasa. Hand je rekao da je vojska spajala dijelove informacija i obavještajnih podataka. Nijedan od ostataka u kibucu Be'eri nije identificiran kao Emily. U kući u kojoj je spavala nije bilo krvi. A mobilni telefoni Hiline obitelji bili su praćeni do Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od osjećaja da bi smrt bila blagoslov, sada je imao sav strah od uvjeta u kojima je Emily držana. "Nepoznato je užasno. Čekanje je užasno", rekao je za CNN dok je bila zatočenica. Ali bilo je i neke nade.

Osam tjedana nakon što je posljednji put vidio svoju kćer, Hand je obaviješten da je Emily na popisu druge skupine talaca koji će biti oslobođeni prema privremenom primirju između Izraela i Hamasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odjednom su se vrata otvorila i ona je samo potrčala. Bilo je prekrasno, baš kako sam zamišljao, trčati zajedno,” rekao je Thomas. “Vjerojatno sam je prejako stisnuo”, dodao je, dajući svoje viđenje sada već kultne snimke ponovnog okupljanja na kojoj pozdravlja svoju kćer s njezinim nadimkom “Emush”.

Kao i ostali taoci, Emily je izgubila na tjelesnoj težini, a Hand je rekao da je nikad nije vidio tako blijedu. I bio je potresen kad mu se obratila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo što je napravila bilo je da je pustila Beyoncéinu pjesmu", rekao je, dodavši da se i ona nasmijala i ponovno se počela smijati. A kada ju je pitao što misli, koliko je dugo nije bilo, odgovorila je ‘godinu dana‘.

Emily je bila toliko gladna da je zavoljela običan kruh s maslinovim uljem. Rekla je kako ih nitko nije tukao, a Hand misli da je i vikanje bilo dovoljna da je kontroliraju. Djeca nisu smjela stvarati buku i bilo im je dopušteno samo crtati i igrati se kartama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Emilyna majka je umrla od raka kada je djevojčica imala samo 2 godine. A Hand joj je sada morao reći da je njezina "druga mama" ubijena 7. listopada. Narkis Hand bila je Handova bivša supruga i majka Emilynih dvoje polubraće i sestara.

“Moramo vratiti Raayu zbog Hile, natrag zbog Emily, natrag zbog pravde”, rekao je. "Nemojte sada šutjeti o nama", preklinjao je svijet. "Vodite ih kući, dovedite ih kući."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Emily (9) je rođendan dočekala kao taokinja Hamasa: Otac je mislio da su je ubili, nakon 50 dana je napokon slobodna

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Zadranin koji je zalio SDP-ovce tekućinom sada je uhićen zbog - izazivanja požara