Play ponuda

OSNIVAČ WIKILEAKSA OSTAJE BEZ AZILA? / Ekvador razmatra predaju Assangea britanskim vlastima

Image
Foto: AFP

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Assangea bila ukinuta,

22.7.2018.
8:45
AFP
Play ponuda

Ekvador je sve bliži povlačenju azila osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu i izbacivanju iz ekvadorskog veleposlanstva u Londonu u kojem boravi zadnjih šest godina, objavio je u subotu američki istraživački novinar Glenn Greenwald.

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno u petak je posjetio Veliku Britaniju i susreo se s dužnosnicima kako bi dovršio sporazum pod kojim bi zaštita Assangea bila ukinuta, nakon čega će biti predan britanskim vlastima, piše Greenwald na svojoj internetskoj stranici Intercept.

Image
ZAPOSLENICI EKVADORSKE AMBASADE VIŠE NE MOGU IZDRAŽTI: /

'Assange se ne pere, jede rukama i istu odjeću nosi danima'

Image
ZAPOSLENICI EKVADORSKE AMBASADE VIŠE NE MOGU IZDRAŽTI: /

'Assange se ne pere, jede rukama i istu odjeću nosi danima'

Bit će izručen SAD-u?

Assange, australski državljanin, u ekvadorskom je veleposlanstvu od 2012. godine kad je optužen za seksualno napastovanje u Švedskoj. Unutar veleposlanstva ne smije biti uhićen. Švedska je u međuvremenu odustala od optužnice, no Assange vjeruje da će, ako napusti zgradu, biti izručen Sjedinjenim Državama gdje će biti ispitan o aktivnostima WikiLeaksa.

Izvor blizak ekvadorskom ministarstvu vanjskih poslova potvrdio je Interceptu da bi dogovor oko Assangea trebao biti postignut u narednim tjednima, ako već i nije došlo do njega. Greenwald je najpoznatiji po objavi otkrića zviždača Edwarda Snowdena o američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost.

Play ponuda
Play ponuda