Play ponuda

OPTUŽBE KRENULE NAKON PADA BERLINSKOG ZIDA! PLATILA VJEŠTAČENJE STRUČNJAKA: / Olimpijska pobjednica tvrdi kako nikada nije radila za Stasi

Image

Iako se godinama pričalo kako je ona radila za tajnu istočnonjemačku policiju Stasi, Heike Drechsle je tek prije dvije godine angažiranjem poznatog stručnjaka za Stasi, reagirala na optužbe

24.10.2018.
14:27
Play ponuda

Bivša istočnonjemačka atletičarka i dvostruka olimpijska pobjednica u skoku u dalj Heike Drechsler u srijedu je rekla kako je vještačenje jasno pokazalo da u prošlosti nije radila za tajnu istočnonjemačku policiju Stasi, te je zaprijetila pravnim koracima svima koji je u budućnosti budu optuživali.

Image
KAMERE PREPOZNAJU LICA TERORISTA, ALI... /

Nijemci strahuju od usporedbi sa Stasijem i Gestapom

Image
KAMERE PREPOZNAJU LICA TERORISTA, ALI... /

Nijemci strahuju od usporedbi sa Stasijem i Gestapom

Krenulo nakon pada Berlinskog zida

"Stručnjak za Stasi Helmut Mueller-Enbergs načinio je vještačenje koje pokazuje da ni u kom trenutku nisam radila za Stasi. I poručujem svima onima koji budu ponovno iznosili neistine da će se suočiti s pravnim posljedicama“, rekla je 53-godišnja Heike Drechsler za novinsku agenciju SID u srijedu.

Optužbe na račun bivše atletičarke su krenule nedugo nakon pada Berlinskog zida, no Drechsler je tek prije dvije godine, angažiranjem poznatog stručnjaka za Stasi, reagirala na optužbe. "Htjela sam da ove neutemeljene optužbe nestanu iz mog života“, rekla je Drechsler.

'Neslužbena suradnja'

U vještačenju se dolazi do zaključka kako ne postoje nikakvi dokazi da je Drechsler, kako je to bio slučaj s mnogim drugim vrhunskim DDR sportašima, radila za Ministarstvo za državnu sigurnost tj. Stasi.

Navodi se kako je Stasi namjeravao atletičarku pridobiti za „neslužbenu suradnju“, kako se službeno nazivalo doušnike, ali da do suradnje nikada nije došlo.

„Drechler nikada nije potpisala ugovor u suradnji niti je sastavljala doušnička izvješća“, zaključuje se u vještačenju.

Play ponuda
Play ponuda