I SUSJEDI SRBI IZNAD NAS / Opet smo u istom košu... U top 5 smo najgorih zemalja po cjeloživotnom učenju, a blizu nam je i Njemačka

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija/Marko Picek/PIXSELL

Europski je prosjek nešto manji od 12 posto, a najbolja je situacija na sjeveru Europe jer se tamo broj obrazovanih vrti oko 30 posto

16.11.2023.
10:10
Shutterstock/Ilustracija/Marko Picek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvati su opet na samom dnu liste, a ovoga puta po cjeloživotnom učenju. Od nas su Gori samo Grci i Bugari.

Tako je tek oko četiri posto Hrvata, prema istraživanju Državnog zavoda za statistiku, sudjelovalo u nekoj vrsti obrazovanja ili usavršavanja u razdoblju od mjesec dana prije provedenog anketiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europsko dno popunili su Grci s oko tri posto onih koji su bili na nekoj od edukacija, a daleko od njih su Bugari, s ni dva posto.

Image
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Sjever Europe ne iznenađuje, pa su tako prvo mjesto zauzeli Šveđani s oko 36 posto onih koji su sudjelovali u nekom usavršavanju ili obrazovanju. U stopu ih prate Danci, s gotovo 28 posto onih koji 'ulažu' u cjeloživotno učenje, a s jedan posto manje su Islanđani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska i Finska su na oko 25 posto, a susjedi Slovenci vode 'mrtvu trku' sa Švicarcima, na oko 22 posto. Estonija i Norveška dijele jednak postotak - oko 21 posto, a nakon njih je Luksemburg s oko 18 posto.

Image
PAPRENE KAZNE /

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvodi novčane kazne za nastavnike. Evo detalja

Image
PAPRENE KAZNE /

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvodi novčane kazne za nastavnike. Evo detalja

Austrijanci i Španjolci su na oko 15, a Portugal i Francuska imaju oko dva posto manje takve populacije. Malta i Slovačka su na nešto manje od 13 posto, a ispod njih je prosjek Europske unije - 11,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niži postotak od prosjeka EU imaju Irska, Cipar Belgija, Latvija i Italija, a u top 10, doduše, najgorih, su Češka, Litva, Njemačka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Srbija, Hrvatska, Grčka i Bugarska.

POGLEDAJTE VIDEO: Umjesto učenja vektora, ove je osmaše na matematici dočekala stimulacija potresa. 'Oni su hrabri, a hrabar si i ti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo