Play ponuda

'ONA JE JUSTIN BIEBER IZ EKOLOGIJE': / Desničarski političari ismijavaju aktivisticu za klimu Gretu Thunberg

Image

Unatoč svemu što je Greta napravila, francuski desničari jasno su stavili do znanja da nisu impresionirani njezinim postignućima

24.7.2019.
19:47
Play ponuda

Desničarski političari u Francuskoj ismijavali su Gretu Thunberg, 16-godišnjakinju koja vodi kampanju za klimatske promjene, javlja Independent. Ono po čemu je Greta postala poznata jesu globalni štrajkovi za klimu u kojima su sudjelovali i hrvatski srednjoškolci. Desničari su djevojku nazvali "guruom apokalipse" prije nego što su bojkotirali njezin nastup u francuskom parlamentu. Zastupnici iz konzervativne stranke Les Republicains i krajnje desna stranka Rassemblement Nacionalne odbile su prisustvovati sjednici i bacile niz uvreda na tinejdžerice. Govorili su da je "Ivana Orleanska klimatskih promjena", "Justin Bieber iz ekologije" te "proročica u kratkim hlačama".

Švedska aktivistica, koji je inspirirala globalnu mrežu mladih klimatskih prosvjednika, odgovorila je na cinizam tijekom sastanka parlamentarnog odbora. "Neki su ljudi danas odlučili ne doći ovamo. Neki su odlučili da nas ne slušaju i to je u redu, mi smo ipak samo djeca. Ne morate nas slušati, ali morate slušati znanstvenike, to je sve što tražimo" rekla je tinejdžerica.

shimmer fallback
shimmer fallback

Unatoč svemu što je Greta napravila, francuski desničari jasno su stavili do znanja da nisu impresionirani njezinim postignućima. "Pozivam svoje kolege da bojkotiraju Gretu Thunberg. Ne trebamo gurue apokalipse", napisao je na Twitteru Guillaume Larrive, lider stranke Les Republicains. U utorak je francuski parlament odobrio sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum EU-Kanada (Ceta), koji su kritizirali ekolozi. "Greta ili Ceta, vaš izbor", rekao je zastupnik Francois Ruffin iz krajnje lijeve stranke La France Insoumise prije glasovanja, u kojem je sporazum bio poduprt relativno malom većinom od 266 do 213 glasova.

2Oni koji se oglušuju na upozorenja mladih čine pogrešku", rekao je neovisni zastupnik Matthieu Orphelin, koji je organizirao Gretin posjet.

Image
STOTINE TISUĆA ŠKOLARACA IZLAZE NA ULICU, A SVE JE KRENULO S HRABROM CUROM (16): /

'Želim da osjetite strah...'

Play ponuda
Play ponuda