U Hrvatskoj je mnogo ljudi koje je siromaštvo prisililo na traženje hrane po kontejnerima. No, što kad je to nečiji svjestan izbor i životna filozofija?
Maximus Thaler je 24-godišnji student iz Massachusettsa koji gotovo 100 posto hrane koju konzumira nabavlja iz kontejnera. I to ne samo za sebe nego i za svoje prijatelje, kojima često kuha velike gozbe.
Vodi se osjetima
"U jednom sam trenutku shvatio da sve što želim pojesti mogu naći u kontejneru", kaže Thaler i ističe kako je najbolje pretraživati kontejnere kod supermarketa koji u pakiranju hrane koriste puno plastičnih omota. "Nikad nisam vidio štakora, nikad mi nije pozlilo", kaže i predlaže osnovna pravila kojima se svatko treba voditi kad želi pribjeći ovom alternativnom izvoru hrane.
"Gledajte hranu i pomirišite je... Korištenje osjeta je izuzetno važno", savjetuje. "Nikad ne bih pojeo sirovi odezak iz kontejnera. Ne uzimajte meso koje je promijenilo boju. Jaja su u redu ako nemaju apsurdno jak miris po sumporu.
Thaler ponekad u samo pola sata skupi hrane u vrijednosti od 1.000 dolara i napravi gozbu za sve svoje prijatelje. Najviše vremena mu odlazi na čišćenje hrane od dijelova koji nisu više za jelo i razmišljanje o tome kako da iskoristi ogromne količine hrane na koje ponekad nabasa. Jednom je tako našao tisuće banana.
"Postoje složeni sustavni razlozi zašto toliko hrane u ovoj zemlji bacamo, no u osnovi je činjenica da je većina Amerikanaca zaboravila što je dobra hrana", kaže Thaler koji je napisao i knjigu recepata jela koje možete napraviti od odbačene hrane.