ZARADILI BOGATSTVO: / Jezivo svjedočanstvo o tome kako su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova Srbima vadili organe i prodavali ih

'Ostale isporuke organa za inozemstvo bile su obično od dva ili tri Srbina'

25.8.2019.
15:55
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jezivo svjedočanstvo Albanca s Kosova, inače izvora istražitelja UN-a u slučaju međunarodne trgovine organima mnogima će okrenuti želudac i natjerati ih da izgube vjeru u čovječanstvo. On govori o događajima po povlačenju vojske i policije s Kosova i Metohije. Glavni počinitelji ovih gnjusnih zločina su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (UČK). Glavni krivac je, prepričava svjedok, Daut Haradinaj, albanski političar, inače brat Ramuša Haradinaja, pripadnika UČK-a. I sam Daut bio je u UČK i to kao komandant baze u okolini Tropoje počev od 1988. godine.

Tada su ulovljeni Srbi po selima Metohije pa transportirani do kuće južno od Burelja u Albaniji gdje su umirali jezivom smrću, piše Blic. Prvoj nekolicini Srba uzimali su oba bubrega pa su ih potom ubili. Namjera je bila probijanje na tržište, a kasnije je organizacija bila bolja pa su uzimali sve valjane organe. Navodno je najveća isporuka bila kada je ubijeno petero Srba jer se tada zaradilo bogatstvo.

Žrtve su bile Srbi, Albanci i mlade Albanke

"Ostale isporuke organa za inozemstvo bile su obično od dva ili tri Srbina. Daut Haradinaj dolazio je u Tiranu nekoliko puta da vidi kako ide posao. Jednom se i posvađao s jednim pripadnikom iz Fuše Kruje, ali se onda i smirilo. I Ramuš je dolazio par puta za Tiranu. Ne znam direktno sve o njegovom sudjelovanju, posao je prepustio bratu, ali je morao sve znati", navodi svjedok jezivog zločina u kojem su žrtve bili prvenstveno Srbi, ali i Albanci, pa čak i mlade Albanke katolikinje.

Ono što su pripadnici UČK nazivali poslom, zapravo je bio zločin. Kako i sami svjedoci navode, jako mali broj ljudi je bio direktno uključen u taj "biznis". Svjedok navodi da su lokalni komandantni bili obvezani predati zarobljenike Elšaniju ili Dautu. Navodno je vozačima i osiguranju davano jako puno novca. Najmanje osam svjedoka ovih događaja dali su precizne lokacije po albanskim planinama gdje su izmasakrirana tijela pokopavana. Isto tako, naveli su i kuće i spremišta gdje su pripadnici UČK-a držali Srbe prije vađenja organa. Između ostalog, opisali su i dio osoba koje su sudjelovale u ovim gnjusnim zločinima, piše Blic.

Izvještaj UN-a o jednoj 'isporuci'

UN je napravio izvještaj o ovim događajima. Jedno od svjedočanstava govori o događaju iz srpnja 1999. godine.

"Izmeđ Prizrena i Suve Reke blizu dva manastira pokupili smo trojicu Srba na obali rijeke. Kada smo izašli na glavni put kod Prizrena, pokupili smo još dvojicu... Među njima bio je i Goranac... Svi su bili strašno prebijeni, unutrašnjost kombija bila je krvava. Kada smo stigli u Tusus, odveli smo Srbe u kuću lokalnog Albanca gdje je bilo još desetero Srba... Bila je tu i mlada Romkinja i jedna starija žena. Djevojka je odvedena te noći, vojnici UČK su ju silovali, nikad je više nismo vidjeli. Sljedećeg jutra došao je treći čovjek i pokupio je mlađe Srbe koji su dobro izgledali. Odvezeni su za Kukeš... Vozio sam na farmu blizu grada. Bila su tu i četiri Arapina i dva Albanca koji su došli sa sjevera. Dvojica Arapa su bili u UČK uniformama... Iz kuće je dopirao odvratan miris, zidovi ispisani sa stihovima iz Kurana. Zaključali su Srbe u jednu od tih soba...Nikad ih više nismo videli... Upozoreni smo da šutimo i bit ćemo dobro nagrađeni...", stoji u jednom od svjedočanstava.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali