OBJAVLJENE JEZIVE PRIJETNJE / ISIS-a: Pozivaju na krvave napade na božićnim sajmovima u Europi: 'Uskoro za vaše blagdane...'

Image

Islamska je poruka poslala užasnu prijetnju uoči početka božićnih sajmova u Velikoj Britaniji,Francuskoj i Njemačkoj. Zaprijetili su fotografijama koje kruže među njihovim pristašama.

25.11.2017.
21:43
Play logo

Džihadisti si međusobno šalju slikovne poruke putem aplikacija za poruke. Na jednoj se fotografiji vidi muškarac u crnom odijelu i s kapuljačom koji stoji iznad Djeda Mraza koji kleči, a u pozadini je londonska ulica Regent Street, piše Daily Mail.

Poruka na engleskom, njemačkom i francuskom

Poruka je poslana na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku, a na fotografijama piše 'Uskoro ze vaše blagdane'. Jasna je to poruka da London može očekivati teroristički napad tijekom sezone blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te je slike presrela obavještajna kompanija za takozvani darknet, BlackOps Cyber. Iz tvrtke kažu da je to prvi put da su na dark webu vidjeli točno tu fotografiju, a ona je objavljena u 12 sati i 27 minuta.

Slika je pronađena u chat grupi naziva 'Vojska mudžahedina', a izradio ju je i poslao korisnik pod imenom 'Dr Almani'.

shimmer fallback
shimmer fallback

Druga fotografija prikazuje krvavu ruku koja drži nož, fotošopom stavljenu na jedan od pariških božićnih sajmova. U pozadini se vidi Eiffelov toranj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Te su se fotografije pojavile nakon što je njemačka policija uhitila šest pripadnika ISIS-a koji su navodno planirali napade na božićni sajam na godišnjicu prošlogodišnje tragedije u Berlinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti su Sirijci uhićeni tijekom racija u kojima je sudjelovalo 500 policajaca u njemačkim gradovima Kassel, Hannover, Essen i Leipzig.

Tužitelji su priopćili a su uhićeni muškarci planirali napad kombinacijom oružja i eksploziva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NJEMAČKA POLICIJA SPRIJEČILA NOVI MASAKR ISIS-a: /

Uhitila Sirijce, planirali su izvesti napad na božićni sajam u Essenu

Planirali napad u Essenu 19. prosinca?

Postoje i izvješća da je meta tih planiranih napada mogao biti božićni sajam u gradu Essen 19. prosinca, no to vlasti još nisu potvrdile.

Istog dana prošle godine, Anis Amri, ISIS-ovac tuniškog podrijetla oteo je kombi i njime ubio 12 osoba na prepunom božićnom sajmu Breitscheidplatz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za strance izdao je službeni savjet za one koji planiraju putovati i posjetiti božićne sajmove ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moguća je povećana prisutnost snaga sigurnosti na tim mjestima tijekom božićnog i novogodišnjeg perioda. To se odnosi na božićne sajmove i druge veće događaje na kojima bi se mogao okupljati velik broj ljudi. Budite oprezni i slušajte savjete lokalnih vlasti', stoji u tom upozorenju.

Atmosfera uoči otvorenja božićnih sajmova u Njemačkoj

A godinu dana nakon krvavog napada na božićnom sajmu u Berlinu, Njemačka se priprema na otvaranje ovogodišnjih božićnih sajmova, uz mjere osiguranja.

Deutsche Welle piše da naizgled sve izgleda kao i inače i sajmovi se međusobno natječu koji će imati bolju ponudu i veći broj posjetitelja, no zapravo postoji velika briga o tome kako ih sve učiniti sigurnima. Tako primjerice u Nürnbergu, ali i na drugim božićnim sajmovima već postavljaju betonske prepreke kako kamion ne bi mogao preko njih. Osim toga, tu će biti i mobilne prepreke i dodatne policijske ophodnje. Unatoč pojačanim mjerama sigurnosti, organizatori paze da time ne naruše opuštenu i svečanu atmosferu takvih događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

'I dalje Božićni sajmovi trebaju predstavljati otvorenost, mogućnost susreta, životnu radost i našu tradiciju zajedničkog slavlja', rekao je za Deutsche Welle jedan od izlagača, Albert Ritter, i dodao da božićni sajmovi ne smiju postati tvrđave i logori zbog mnogih žica i ograda oko njih.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo