Vlasti u švicarskom Baselu beskućnicima plaćaju jednosmjernu kartu za vlak ili avion prema njihovim matičnim zemljama te 20 franaka džeparca samo kako bi oni otišli

Švicarci su pronašli način kako ukloniti beskućnike s ulica. Umjesto integracije u društvo te podrške u pronalasku posla, vlasti grada Basela odlučile su ih - deportirati. Naime, služba za migracije grada Basela nudi beskućnicima jednosmjernu kartu za povratak u njihovu matičnu državu, pod uvjetom da se više ne smiju vratiti u Švicarsku.

"Oni koji pristanu, moraju se pismeno obvezati da se neće vratiti u Švicarsku – barem na određeno vrijeme. Ako se vrate u našu zemlju, riskiraju protjerivanje iz Švicarske", izjavio je za Daily Mail glasnogovornik ministarstva pravosuđa Toprak Yergu.

Dosad je 31 osoba prihvatila ponudu da im Švicarska financira odlazak iz zemlje vlakom ili avionom te džeparac od 20 franaka. Među njima je po sedmero ljudi iz Njemačke i Belgije, dvije osobe iz Italije, jedna iz Francuske i 14 iz Rumunjske.

Nulta tolerancija prema beskućnicima

Skupine za ljudska prava taj program nazivaju "čišćenjem ulica" te upozoravaju da se radi o još jednom primjeru umanjivanja građanskih i ljudskih prava beskućnika. Naime, Švicarska je poznata po svojoj nultoj toleranciji prema beskućnicima na ulicama gradova. Primjerice, 2014. su vlasti u Ženevi kaznile ženu s 500 franaka zbog prosječenja. Tu kaznu nije mogla platiti, pa ju je uhitila policija. Na kraju je Europski sud za ljudska prava poništio tu odluku i natjerao gradske vlasti da joj plate 922 franka odštete.

U rujnu 2016. vlada kantona Vaud donijela je zakon kojim se na tom području zabranjuje prosjačenje. Skupine za ljudska prava najprije su pokušale oboriti taj zakon na kantonalnom Ustavnom sudu, a zatim i na Saveznom sudu, no nisu uspjeli.

No, Švicarska nije jedina zemlja koja nastoji "očistiti" ulice od beskućnika i prosjaka. Naime, lokalna su vijeća u Velikoj Britaniji od 2014. do 2018. kupile tisuće jednosmjernih karata samo da napuste određeno područje ili državu.