Play ponuda

NOVI VATILEAKS?: / Pismo koje su kardinali uputili papi Franji procurilo u javnost

Image
Foto: AFP
13.10.2015.
19:05
AFP
Play ponuda

U tom povjerljivom pismu s nadnevkom 5. listopada, kardinali, uglednici s različitih kontinenata, bune se protiv načina rada sinode o obitelji koju je sazvao sam Papa Franjo, istaknuvši da strahuju kako je sve unaprijed odlučeno u korist liberalnije struje među biskupima. Tekst je u ponedjeljak objavio vatikanist Sandro Magister, jedan od kritičara Franjina pontifikata, koji je u lipnju udaljen iz dvorane za novinare jer je tekst enciklike "Laudato si" objavio prije njezina službenog objavljivanja.

"Objava pisma je čin uznemiravanja, što potpisnici nisu htjeli", reagirao je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornik Svete Stolice, otac Federico Lombardi. "Ne smijemo dopustiti da se na nas utječe. Moguće je iznijeti primjedbe na metodologiju sinode koja je nova. I to ne iznenađuje. Ali kada je ta metodologija jednom utvrđena, svi se moramo zauzeti da je najbolji mogući način primijenimo", dodao je.

"Kako je moguće da je to objavljeno?"

"Ovo je novi Vatileaks. Privatno pismo pripada Papi. Kako je moguće da je objavljeno?", upitao se potpisnik, njemački kardinal Gerhard Ludwig Mueller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, zatraživši da se utvrdi odgovornost za iznošenje pisma u javnost.

U 2012. godini izbila je afera poznata kao Vatileaks, kada su u talijanskim medijima objavljeni povjerljivi dokumenti naslovljeni na tadašnjeg papu Benedikta XVI. Njegov sobar Paolo Gabriele osuđen je, a zatim i pomilovan, zbog iznošenja dokumenata.

Tekst i potpisnici nisu točni?

Drugi potpisnik, australski kardinal George Pelle, moćni tajnik za gospodarstvo, dodao je pak da objavljeni tekst sadrži netočnosti i da popis potpisnika nije točan. Zanimljivo je da su četvorica kardinala, koja su krivo navedena kao potpisnici, službeno demantirali da su potpisali tekst, napose pariški kardinal Andre Vingt-Trois, jedan od potpredsjednika sinode, i kardinal Budimpešte Peter Erdo, njezin glavni izvjestitelj.

Pismo se uglavnom odnosi na zabranu pričešćivanja osoba u drugom braku, za koje smatraju da ne može biti tema pregovora. Pismo neizravno cilja i na Papu, dovodeći u sumnju nepristranost povjerenstva koje je imenovao za pripremu završnog dokumenta sinode.

Kardinal Donald Wuerl, nadbiskup Washingtona i član tog povjerenstva, izjavio je za britanski dnevnik The Tablet: "Nisam primijetio manipulaciju o kojoj govore. Sudjelujem na sinodama od 1990. i ovo je najotvorenija".

Play ponuda
Play ponuda