predizbori u ožujku... / Novi udarac za Trumpa. Nakon Colorada, i Maine mu zabranila kandidaturu: 'Potaknuo je pobunu i širio lažne tvrdnje'

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Ova odluka čini Maine drugom državom koja je diskvalificirala Trumpa, nakon što je Colorado donio presudu kojom ga je uklonio s glasačkog listića ranije ovog mjeseca. Prije Colorada, nekoliko je drugih država, poput Michigana i Minnesote, odbilo slične napore

29.12.2023.
7:34
Profimedia
VOYO logo

Nakon Colorada i savezna država Maine zabranila je Donaldu Trumpu kandidaturu na američkim predsjedničkim izborima iduće godine.

Državna tajnica Mainea Shenna Bellows, demokratkinja, zabranila je Trumpu sudjelovanje na republikanskim predizborima, zaključivši kako je Trump potaknuo pobunu kada je širio lažne tvrdnje o izbornoj prijevari na izborima 2020. i potom pozvao svoje pristaše da marširaju na Capitol. Bellows je suspendirala svoju odluku dok vrhovni državni sud ne donese odluku o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je uslijedila nakon što je skupina bivših zastupnika Mainea izjavila da bi Trumpa trebalo diskvalificirati na temelju odredbe Ustava SAD-a koja zabranjuje ljudima obnašanje dužnosti ako su sudjelovali u "pobuni" nakon što su prethodno položili prisegu Sjedinjenim Državama.

Image
ZANIMLJIV POPIS /

Deset najvećih uspona i padova 2023. Od Leta 3 i Taylor Swift do Marija Banožića i Elona Muska

Presuda, na koju se može uložiti žalba državnom sudu, odnosi se samo na predizbore u ožujku, ali bi mogla utjecati i na Trumpov status za opće izbore u studenom. To će vjerojatno povećati pritisak na Vrhovni sud SAD-a da riješi pitanja o Trumpovoj podobnosti u cijeloj zemlji prema ustavnoj odredbi poznatoj kao Odjeljak 3 14. amandmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne dolazim olako do ovog zaključka. Demokracija je sveta… Svjesna sam da niti jedan državni tajnik nikada nije lišio predsjedničkog kandidata pristupa glasanju na temelju trećeg odjeljka četrnaestog amandmana. Također sam, međutim, svjesna da nijedan predsjednički kandidat nikada prije nije sudjelovao u pobuni," poručila je Bellows.

Ova odluka čini Maine drugom državom koja je diskvalificirala Trumpa, nakon što je Colorado donio presudu kojom ga je uklonio s glasačkog listića ranije ovog mjeseca. Prije Colorada, nekoliko je drugih država, poput Michigana i Minnesote, odbilo slične napore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trump je obećao da će se žaliti Vrhovnom sudu na presudu u Coloradu i kritizirao je izborne kao "nedemokratske". Republikanska stranka Colorada u srijedu je podnijela vlastitu žalbu Vrhovnom sudu.

Presuda Vrhovnog suda SAD-a u slučaju Colorado mogla bi riješiti problem u cijeloj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Trump nakon zabrane kandidature optužio suce i predsjednika: 'Pokvareni Biden i ludi ljevičari očajnički nas žele zaustaviti'

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo