Play ponuda

NOVI SUSJEDI? / Čeh proglasio državu između Hrvatske i Srbije i dao joj ime Liberland

shimmer fallback

Maštoviti Čeh iskoristio je neriješeno granično pitanje na Dunavu između Hrvatske i Srbije i proglasio državu Liberland.

15.4.2015.
11:54
Play ponuda

Vid Jedlička proglasio je sam sebe predsjednikom Slobodne republike Liberland i poziva da se u nju dosele svi koji žele živjeti i pustiti druge da žive.

Naime, ovaj Čeh iskoristio je neriješeno granično pitanje na Dunavu između Hrvatske i Srbije te sedam kvadratnih kilometara oko kojih se dvije zemlje spore preko 20 godina proglasio "nezavisnom i suverenom državom".

To je "Slobodna republika Liberland", u koju njen "predsjednik", Čeh Vit Jedlička poziva sve koji poštuju princip "živi i pusti druge da žive", a nisu ekstremisti. Liberland "leži" na obali Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca, a Jedlička tvrdi da je "država" nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovana na području oko kojeg spore Hrvatska i Srbija.

"Cilj osnivača nove države je stvaranje društva u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava živote nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći utjecaj interesnih grupa na funkcioniranje država i sve gori uvijeti za život ljudi. Osnivače inspiriraju Monaco, Lichtenstein ili Hong Kong" – piše na službenoj stranici Liberlanda.

Inače, Vit Jedlička član je marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsjedniku Češke Vaclavu Klausu te je izrazio nadu da će "nezavisni, suvereni Liberland" prve priznati upravo Srbija i Hrvatska kojima se sprema da poslati diplomatske note, a sve zainteresirane poziva da se prijave za državljanstvo na službenoj web stranici.

Play ponuda
Play ponuda