bukti sukob / Novi napad hutista u Crvenom moru: 'Pogodili smo američki brod. Nećemo oklijevati'. SAD pokrenuo zračne udare

Image
Foto: Profimedia

SAD je pokrenuo nove zračne napade u Jemenu, ciljajući 10 bespilotnih letjelica koje su navodno spremne za lansiranje

1.2.2024.
6:41
Profimedia
VOYO logo

Hutisti u Jemenu tvrde da su napali američki trgovački brod u Crvenom moru. Kažu da se brod zove KOI i da njime upravlja SAD. Tvrtka za pomorsku sigurnost Ambrey rekla je da je brod koji plovi južno od jemenske luke Aden prijavio eksploziju na brodu, ali nije navela ime broda.

U međuvremenu, SAD je pokrenuo nove zračne napade u Jemenu, ciljajući 10 bespilotnih letjelica koje su navodno spremne za lansiranje. Prema novinskoj agenciji Reuters, KOI je kontejnerski brod pod zastavom Liberije kojim upravlja Oceonix Services sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Flota iste tvrtke uključuje naftni tanker Marlin Luanda, koji je u subotu oštećen projektilom, javlja BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hutisti smatraju sve izraelske, američke i britanske brodove legitimnim ciljevima nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, a američko i britansko gađanje raketnih položaja hutista u, kako dvije zemlje kažu, nastojanju da zaštite trgovinu.

Image
Vlada osudila napad /

Ovo je britanski tanker koji su hutisti pogodili projektilom. Gorio je nekoliko sati, posada je na sigurnom

Image
Vlada osudila napad /

Ovo je britanski tanker koji su hutisti pogodili projektilom. Gorio je nekoliko sati, posada je na sigurnom

Vojni glasnogovornik jemenskih pobunjenika, Yahya Sarea, rekao je u srijedu da su oružane snage pokreta gađale američki trgovački brod pod nazivom KOI s "nekoliko odgovarajućih pomorskih projektila".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nećemo oklijevati

Brod je, rekao je, išao prema "lukama okupirane Palestine", izraz koji se ponekad koristi za Izrael. Jemen, dodao je, "neće oklijevati" uzvratiti na "britansko-američku eskalaciju".

"Svi američki i britanski brodovi u Crvenom i Arapskom moru legitimne su mete jemenskih oružanih snaga sve dok traje američko-britanska agresija protiv naše zemlje", rekao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnje zapovjedništvo SAD-a priopćilo je da je 10 dronova koji se pripremaju za lansiranje u Jemenu predstavljalo prijetnju trgovačkim i američkim ratnim brodovima u regiji. Svih 10 je uništeno zajedno s zemaljskom kontrolnom stanicom bespilotnih letjelica Houthi, rečeno je. SAD je dodao da je jedan od njihovih ratnih brodova oborio tri iranske bespilotne letjelice i protubrodsku balističku raketu u Adenskom zaljevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo