DRAMA U KABINETU / Cat-astrofa u najavi! Novi premijer dovodi svog mačka, što će reći Larry, čupavi vladar Downing Streeta?

Image
Foto: Profimedia

Mačak Larry u Downing Street uselio se 2011. kada je udomljen iz skloništa u južnom Londonu. Regrutiran je za vrijeme tadašnjeg premijera Davida Camerona da se riješi miševa i čak je dobio službenu titulu: "Chief Mouser". U međuvremenu je iz premijerske rezidencije ispratio petero premijera

6.7.2024.
17:25
Profimedia
VOYO logo

Legendarni mačak Larry, dugogodišnji stanovnik i po mnogima pravi vladar Downing Streeta 10, premijerske rezidencije u Londonu, protegnuo je noge i pozirao fotoreporterima nakon prve noći provedene s novim britanskim premijerom Keirom Starmerom.

Ovaj 17-godišnji mačak "pronjuškao" je fotoreportere koji su stigli pred premijerovu rezidenciju kako bi zabilježili članove nove, laburističke vlade na prvom sastanku. Legendarni Larry, koji je uvijek oduševljeno pozirao reporterima, ispratio je već petero britanskih konzervativnih premijera, a sada dobiva novog cimera koji uz svoju obitelj, dovodi i novog četveronožnog ljubimca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Novi premijer dovodi novog mačka, ali Larry - ostaje

Obitelj novog britanskog premijera ima "svog konja za trku", mačka Joju kojeg je njegova obitelj razmazila i koji će se također preseliti u Downing Street. Starmer je nedavno u intervjuu za britanske medije kazao da članovi njegovi obitelji puno više pažnje pridaju tom četveronožnom ljubimcu nego njemu samome. Obitelj ima i hrčka Beara, no tek treba vidjeti hoće li se i on s njim preseliti.

I tu bi mogao nastati problem. Britanski mediji već spekuliraju o mogućoj "cat-astrofi" (cat=mačka), zbog straha da će se Larry i Jojo posvađati jednom kad se svi smjeste u novoj rezidenciji. Jer, Larry je uvijek žestoko štitio svoj teritorij i često se borio da bude glavni uz svojeg kolegu u ministarstvu vanjskih poslova Palmerstona. Njegov četveronožni suparnik na kraju se povukao na selo 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Larry tu nije stao štiteći svoj teritorij pa se mnogima u pamćenje urezao njegov bliski susret s lisicom ispred premijerove rezidencije i njegovo slavno protjerivanje.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Ovaj sivo-bijeli mačak u Downing Street se uselio 2011. kada je udomljen iz skloništa u južnom Londonu. Bio je regrutiran za vrijeme tadašnjeg premijera Davida Camerona da se riješi miševa i čak je dobio službenu titulu: "Chief Mouser". U međuvremenu je iz premijerske rezidencije ispratio čak petero konzervativnih premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sivo-bijeli mačak koji je ispratio pet premijera

Cameron je prije nekoliko godina objasnio da se mačak smatra državnim službenikom, odnosno da ga se ne gleda kao osobno vlasništvo neke osobe. A kao takav, vjerovali ili ne, ima i svoje službene dužnosti. Na stranici Downing Streeta tako stoji da mačak Larry provodi dane "dočekujući goste u kući, nadzirući sigurnosnu obranu i testirajući kvalitetu antiknog namještaja".

"Njegove svakodnevne obaveze uključuju i smišljanje rješenja za problem eventualnih miševa u kući. Larry kaže da je to još u fazi taktičkog planiranja'", stoji na stranicama kabineta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

U razgovoru s AFP-om na 10. godišnjicu dolaska na vlast, Larry je putem osobe koja vodi njegove društvene mreže otkrio tajnu svoje dugovječnosti. "Ključna stvar koju treba zapamtiti jest da ja ovdje stalno živim, političari samo stanuju kod mene neko vrijeme dok ne budu otpušteni. Svi oni prije ili kasnije shvate da sam ja taj koji vodi ovo mjesto", rekao je.

Podsjetimo, Starmer će u Downing Streetu zamijeniti dosadašnjeg premijera Rishija Sunaka nakon što je njegova laburistička stranka osvojila 63 posto zastupničkih mjesta s 34 posto osvojenih glasova, čime je i više nego udvostručila broj mandata s manje glasova u usporedbi s parlamentarnim izborima 2019. Vođi laburista Keiru Starmeru put do Downing Streeta olakšali su birači konzervativaca, koji su nezadovoljni vladom Rishija Sunaka glasali za centrističke Liberalne demokrate ili desničarske populiste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Je li Britancima prekipjelo? Nakon Brexita i niza skandala, ljevica zavladala otokom

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo