Katolička Crkva "izdala" je svoju moralnu svrhu dajući prednost reputaciji nad dobrobiti djece koju su svećenici seksualno zlostavljali, zaključuje se u izvješću o istrazi. U konačnoj provjeri djelovanja Crkve, neovisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece (IICSA) oštra je u kritici vodstva kardinala Vincenta Nicholsa, tvrdeći da je nerazumljiva neuspješna suradnja Vatikana s istragom, javlja The Guardian.

"Crkveno zanemarivanje tjelesne, emocionalne i duhovne dobrobiti djece i mladih u korist zaštite svog ugleda bilo je u sukobu s njezinom misijom ljubavi i brige za nevine i ranjive", navodi se u izvještaju na 162 stranice.

Mnoštvo slučajeva i velike odštete

Između 1970. i 2015. godine, Crkva je zaprimila više od 900 pritužbi koje uključuju preko 3000 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece protiv više od 900 pojedinaca, uključujući svećenike, redovnike i volontere. Tijekom tog razdoblja bilo je 177 kaznenih progona i 133 presude. Građanski postupci protiv biskupija i vjerskih instituta rezultirali su milijunima funti plaćenih odšteta.

Seksualno zlostavljanje djece uključivalo je slučajeve „masturbacije, oralnog seksa, vaginalnog silovanja i analnog silovanja“. U istrazi se tvrdi da je sve to povremeno bilo popraćeno "sadističkim premlaćivanjem potaknuto seksualnim zadovoljstvom", kao i "duboko manipulativnim ponašanjem onih koji imaju povjerenje".

Jedno je dijete procijenilo da ga je između 11. i 15. godine svećenik stotine puta zlostavljao. "Nakon svakog incidenta moralo se ispovijediti, a dotični je svećenik jasno stavio do znanja da mjesto njegove sestre u lokalnoj samostanskoj školi ovisi o njegovu poštivanju", dodaje se u izvješću.

Kad su se podnosile pritužbe, Crkva nije pružala podršku žrtvama i preživjelima, ali je poduzimala mjere kako bi zaštitila navodne počinitelje premještanjem u drugu župu. "Seksualno zlostavljanje djece", kaže se u izvještaju, "bilo je pometeno pod tepih."

CRKVA U ŠPANJOLSKOJ JAVNO PRIZNALA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE MALOLJETNIKA: ‘To su činili mnogi biskupi i svećenici’

Nedostatak suosjećanja

O Nicholsu, poglavaru katoličke crkve u Engleskoj i Walesu, IICSA kaže: „Nije bilo priznanja bilo kakve osobne odgovornosti da vodi ili utječe na promjene. Niti je pokazao suosjećanje prema žrtvama u nedavnim slučajevima koje smo ispitivali."

Istraga je tražila od veleposlanika Vatikana u Velikoj Britaniji, Papinskog nuncija, da sudjeluje u istrazi. "Dolazile su vrlo ograničene informacije", napominje se u izvješću. “Nakon nekoliko mjeseci prepiske, Sveta Stolica je sa zakašnjenjem potvrdila da neće dati izjavu svjedoka."

Profesor Alexis Jay, predsjedavajući istrage, rekao je da je desetljećima neuspjeh Katoličke Crkve u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece dovelo do toga da je mnogo više djece doživjelo istu sudbinu.

“Jasno je da se ugled Crkve cijenio iznad dobrobiti žrtava, navodi su ignorirani, a počinitelji zaštićeni. I danas se čini da su odgovori Svete Stolice u suprotnosti s Papinim obećanjem da će poduzeti mjere u vezi s ovim izuzetno važnim problemom. Iako je postignut određeni napredak, još uvijek su potrebne trajne promjene u kulturi i stavovima kako bi se izbjeglo ponavljanje prošlih neuspjeha", objasnio je.

Potreban je seizmički pomak

Izvještaj se poziva na studije u SAD-u i Australiji, gdje se procjenjuje da je 4%, odnosno 7% počinitelja svećenika. Jedna žrtva koja je dala iskaz, a istraga ju je identificirala samo kao A711, rekla je: „Nalazi IICSA-inog izvještaja o Katoličkoj Crkvi još jednom su rasvijetlili gadne nedostatke Crkve u njenom postupanju sa žrtvama i preživjelima zlostavljanja. To se ne smije otpisati kao povijesno pitanje. To traje i danas".

„Crkvi je potreban seizmički pomak u kulturi, posebno na vrhu. Ako postoji ikakva nada u stvarne promjene, zahtijevat će odustajanje od moći i volja da se preživjeli tretiraju kao ljudi", dodala je.

Optužen bivši osobni tajnik Ivana Pavla II.

Dugogodišnji najbliži suradnik svetog Ivana Pavla II, kardinal Stanislaw Dziwisz, teško je u novom poljskom dokumentarnom filmu optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi.

Brojne žrtve svećeničkog zlostavljanja, sami svećenici, stručnjaci za crkvena pitanja i istraživački novinari u dokumentarcu "Don Stanislao", koji je ponedjeljak navečer emitiran na poljskoj televiziji TVN24, tvrde da je bivši papin osobni tajnik i osoba od njegova najvećeg povjerenja zataškavao optužbe o zlostavljanjima u Crkvi.

Dziwicz (81) izjavio je poljskoj novinskoj agenciji PAP da bi neovisno povjerenstvo trebalo istražiti navode izrečene u filmu. "Spreman sam potpuno surađivati s takvim povjerenstvom", rekao je, ne komentirajući ništa o sadržaju filma.

U filmu se tvrdi da je Dziwicz zataškavao djelomično iz lojalnosti prema optuženima, a djelomično motiviran i velikim donacijama Crkvi u ime optuženih. Predsjednik poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki također je kazao da bi sve navode trebalo istražiti adekvatno povjerenstvo.

Stanislaw Dziwisz bio je osobni tajnik Karola Wojtyle, prvo kao krakovskog nadbiskupa, a potom kao pape Ivana Pavla II., od 1966. do njegove smrti 2005. godine. Benedikt XVI. imenovao ga je kasnije kardinalom i krakovskim nadbiskupom, što je bio do umirovljenja 2016. godine.