otpor žena je sve veći / Nova odluka iranskih vlasti: Postavljaju kamere na javna mjesta kako bi kaznili žene koje ne nose hidžab

Image
Foto: Profimedia

Cilj ove mjere je spriječiti otpor protiv zakona o hidžabu. Nakon što žena bez hidžaba identificira, dobit će tekstualne poruke upozorenja o posljedicama, priopćila je policija

8.4.2023.
12:53
Profimedia
VOYO logo

U novom pokušaju obuzdavanja sve većeg broja žena koje prkose obveznom kodeksu odijevanja, iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mjestima i prometnicama kako bi identificirale i kaznile žene koje ne nose hidžab, objavila je u subotu policija. 

Nakon što ih se identificira, dobit će "tekstualne poruke upozorenja o posljedicama", priopćila je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj ove mjere je "spriječiti otpor protiv zakona o hidžabu", navodi se u priopćenju, prenose pravosudna novinska agencija Mizan i drugi državni mediji, dodajući da takav otpor kalja duhovnost zemlje i širi nesigurnost.

Image
'NEOPROSTIVI ZLOČINI' /

Novi slučaj trovanja u školi za djevojčice u Iranu. U bolnicu primljeno 20 učenica

Image
'NEOPROSTIVI ZLOČINI' /

Novi slučaj trovanja u školi za djevojčice u Iranu. U bolnicu primljeno 20 učenica

Sve više iranskih žena skida hidžab od smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru moralne policije u rujnu prošle godine. Mahsu Amini priveli su zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snage sigurnosti nasilno su ugušile pobunu, ali još uvijek je moguće vidjeti žene bez hidžaba u trgovačkim centrima, restoranima, trgovinama i na ulicama diljem Irana, dok pritom riskiraju uhićenje. 

Snimke žena koje se opiru iranskoj moralnoj policiji šire se društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je u priopćenju pozvala vlasnike poduzeća da "strogo nadziru poštovanje društvenih normi svojim ustrajnim inspekcijama".

Prema islamskom šerijatskom zakonu, nametnutom nakon revolucije 1979., žene u Iranu moraju pokriti kosu i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje figure. U protivnom im prijete javni ukor, novčana kazna ili uhićenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisujući hidžab kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedno od praktičnih načela Islamske Republike", priopćenje ministarstva unutarnjih poslova od 30. ožujka pokazuje da neće biti popuštanja po tom pitanju.

Ministarstvo je pozvalo građane da se suoče sa ženama koje ne nose hidžab. Takve smjernice su u prošlosti ohrabrivale tvrdolinijaše da napadnu žene. Prošli tjedan objavljena je snimka muškarca kako baca jogurt na dvije žene bez hidžaba u trgovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo