Njih 911 je počinilo samoubojstvo, sad je pronađen pepeo kremiranih tijela

Sljedbenici Jima Jonesa 1978. su počinili masovno samoubojstvo ispijajući piće u kojem je bio pomiješan cijanid. Ostaci devet žrtava tek sad su pronađeni.

8.8.2014.
14:41
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Prije 35 godina djelatnici posmrtne pripomoći u Delaweru imali su pune ruke posla kad im je iz Gvajane stiglo više od 900 tijela. Radilo se o žrtvama masovnog samoubojstva pod vodstvom Jima Jonesa, koje se dogodilo 18. studenog 1978. u Jonestownu u Gvajani. Sljedbenici sekte Hram naroda prostali su izvršiti masovno samoubojstvo ispijanjem napitka koji je sadržavao cijanid.

Tom prilikom na samoubojstvo je natjerano više od 300 djece, a tijela mnogih bila su poluraspadnuta i neprepoznatljiva nakon povratka u SAD.

Tuga preživjelih

Prošloga tjedna pronađen je pepeo devet žrtava. Pepeo je uredno upakiran s imenima preminulih.

"To je tako tužno za mene kao preživjelu", izjavila je 58-godišnja Yulanda Williams, koja sad radi za policiju San Francisca. U Hramu naroda je provela desetak godina, uključujući i tri mjeseca u Jonestownu. Napustila je sektu sa svojim 8-mjesečnim djetetom netom prije odluke o masovnom samoubojstvu.

Osnova Jonesovih uvjerenja bio je tzv. "Apostolski socijalizam", bio je veliki protivnik religije i pobornik rasne ravnopravnosti. Od najranije dobi bio je opsjednut biografijama Josefa Staljina, Karla Marxa, Mahatme Gandhija i Adolfa Hitlera.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali