Play ponuda

NJEMAČKOJ TREBA JOŠ 800 TISUĆA RADNIKA: / Konzulati na mukama jer ne mogu izdati toliko radnih viza

Image

Interni dokument Ministarstva vanjskih poslova Njemačke otkriva razmjere iseljavanja

1.9.2018.
13:37
Play ponuda

U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana podnijeto je 52.000 zahtjeva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015.", javlja Der Spiegel pozivajući se na interne spise Ministarstva vanjskih poslova.

Brojke dvostruko veće

Njemačka konzularna predstavništva u zemljama zapadnog Balkana nisu u stanju obraditi zahtjeve za radnim vizama čiji broj se u prvoj polovini ove godine udvostručio, javlja tjednik Der Spiegel u subotu.

"U prvoj polovini 2018. u šest zemalja zapadnog Balkana postavljeno je 52.000 zahtjeva za radnim vizama što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2015.", prenosi Prvi.tv .

"Broj zahtjeva za vizama uvelike je nadmašio kapacitete naših konzularnih predstavništava što je urodilo rastućim brojem pritužbi predstavnika gospodarstva, politike i civilnog društva", stoji u internom dokumentu Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Predloženo je par rješenja

Zato se procjenjuje da bi trebalo zaposliti bar još četiri puta više ljudi u konzularnim predstavništvima. Jedan od prijedloga za rješavanje ovog problema je i prebacivanje obrade zahtjeva na institucije u Njemačkoj, poput ureda Ministarstva unutarnjih poslova.

"Izdavanje viza u inozemstvu je ključni instrument kontrole useljavanja od kojeg ne želimo odstupiti", priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova, navodi Hina.

Iz ministarstva vanjskih poslova poručuju kako smatraju da je na njihovu ustanovu pao preveliki teret otkako je Njemačka pojačano u potrazi za stručnjacima iz inozemstva.

"Kritika na račun ministarstva je neopravdana. Ukoliko Njemačka želi postati moderna useljenička zemlja moraju se osigurati odgovarajuće birokratske strukture i u samoj Njemačkoj", rekao je državni tajnik u MVP-u Michael Roth.

Njemačkoj trebaju stručni radnici

Njemačka je 2016. Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju proglasila sigurnim zemljama čime su izgledi za stjecanje prava na azil za građane ovih zemalja u Njemačkoj smanjeni na najmanju moguću mjeru.

Istodobno je Njemačka olakšala pristup kvalificiranim radnicima iz ovih zemalja svom tržištu rada.

Najviše radnih viza dosad je izdano za sektore građevinarstva, gastronomije i njege osoba. Njemačkoj, prema procjenama Saveznog ureda za rad, nedostaje oko 800.000 stručnih radnika.

Play ponuda
Play ponuda