Sve naznake govore da se njemački dužnosnici potiho pripremaju za posljedice moguće ekonomske krize koja bi mogla koincidirati s povlačenjem kancelarke Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel odrađuje posljednji mandat na čelu njemačke vlade, a do kraja godine povući će se s mjesta predsjednice kršćansko-demokratske unije (CDU). S krajem njezine političke karijere završit će i jedna politička era u Njemačkoj u Europi, koja bi mogla biti obilježena velikim turbulencijama.

Stoga se njemački dužnosnici pripremaju i za političke i za ekonomske rizike koji će nesumnjivo uslijediti. Tim više što se i njemačka ekonomija nalazi na pragu krize.

Dva šoka u isto vrijeme: odlazak Merkel i prijetnja recesije

Dok njemačka vlada predviđa da će to biti tek kratko usporavanje uoči ponovnog ekonomskog rasta sljedeće godine, sve naznake govore da se njemački dužnosnici potiho pripremaju za mnogo teže posljedice. Zabrinuti su i politički lideri koji se spremaju preuzeti 'palicu' od Merkel kada se ona povuče s dužnosti, a građane bi mogao uzdrmati ekonomski šok usred te političke tranzicije, piše Bloomberg.

Ista agencija piše kako se nervoza vlade u Berlinu najočitije vidi u riskantnom planu spašavanja Deutsche Banka njegovim spajanjem s domaćim konkurentskim Commerzbankom.

Činjenica da su ministri spremni izložiti se kritikama zbog ukidanja 30.000 radnih mjesta govori o tome koliko ozbiljno shvaćaju prijetnju recesije, piše Bloomberg dodajući kako vladajuća koalicija razmatra kako da olabavi ustavna ograničenja vladinih troškova.

"Postoji mnogo globalnih rizika za ekonomiju. Ako globalni rizici dodatno narastu, možda će to biti previše za održiv rast", izjavio je član CDU-a i ekonomskog vijeća donjeg doma Bundestaga Matthias Heider.

'Ne treba prevrtati čamac koji se već ljulja'

Njemački ministar financija Olaf Scholz prošloga je tjedna izjavio da je spreman iskoristiti sve raspoložive fiskalne instrumente kako bi stimulirao ekonomiju ako dođe do krize, no odbacio je mogućnost promjene ustavnih pravila kako bi stavio i dodatna sredstva na raspolaganje. Dodao je da su najbolja priprema za razdoblje velike ekonomske neizvesnosti "dobre i stabilne financije".

Ministar Scholz je još u siječnju prošle godine izjavio da su "zlatne godine za Njemačku završene", no tada ga je kancelarki Merkel blizak ministar gospodarstva Peter Altmeier upozorio da takvim izjavama ne treba "potkopavati ekonomski zamah".

U sličnom tonu, iz krugova bliskih kancelarki Merkel i sada stiže poruka: "Ne treba prevrtati čamac koji se već ljulja".