drastično pala potrošnja / Nijemci jedu sve manje mesa. Razlog je inflacija, a ne vegeterijanstvo

Image
Foto: Shutterstock

Analitičari ukazuju na stalni trend pada potrošnje mesa, ali i na nagli pad. Heike Harstick, direktorica Udruge mesnih prerađivača Njemačke, kazala je da je godišnji pad potrošnje dvostruko viši nego protekle godine

4.4.2023.
16:23
Shutterstock
VOYO logo

Nijemci jedu sve manje mesa, a 2022. je potrošnja u usporedbi s prethodnom godinom pala za 4,2 kilograma, priopćio je Savezni poljoprivredni informativni ured u utorak.

„2022. prosječna potrošnja mesa po glavi stanovnika je iznosila 52 kilograma, što je 4,2 kilograma manje nego 2021.“, proizlazi iz priopćenja Saveznog poljoprivrednog informativnog ureda (BZL).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim je, kako je rečeno, ostvarena najniža vrijednost otkako se 1989. vodi ova statistika.

Image
VLADA ČASTI, MESARI SLAVE /

U predizbornoj godini najlakše je zamrznuti cijene. Ali barem će nam carsko meso imati carsku cijenu

Image
VLADA ČASTI, MESARI SLAVE /

U predizbornoj godini najlakše je zamrznuti cijene. Ali barem će nam carsko meso imati carsku cijenu

Analitičari ukazuju na stalni trend pada potrošnje mesa, ali i na nagli pad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Godišnji pad potrošnje je dvostruko viši nego protekle godine“, rekla je Heike Harstick, direktorica Udruge mesnih prerađivača Njemačke.

Ona kao razlog za nagli pad potrošnje vidi u poraslim cijenama živežnih namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Inflacija vodi ka smanjenju potrošnje. Svinjetina, govedina i teletina su 20 posto skuplji nego 2021.“, rekla je Harstick za novinsku agenciju Dpa.

Gledano po vrsti mesa najveći pad je zabilježen kad je u pitanju svinjetina (2,8 kg), zatim govedina (0,9 kg) te perad (0,4 kg).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina stručnjaka razlog za nagli pad potrošnje vidi u poskupljenju, a ne u okretanju Nijemaca vegetarijanskoj prehrani i mesnim nadomjestcima.

„Udio ovih proizvoda u ukupnoj potrošnji je premali da bi utjecao na statistike potrošnje mesa“, citira Dpa jednog stručnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjena potrošnja se odražava i na smanjeni uzgoj: 2022. je uzgojeno 9,8 posto manje svinja i 8,2 posto manje goveda nego 2021.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo