NEMA ZEZANCIJE: / Indijska vlada naredila svim radnicima da koriste aplikaciju za praćenje

Vlasnici tvrtki morat će osigurati da svi njihovi radnici imaju aplikaciju

2.5.2020.
20:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Indijske vlasti naredile su svim zaposlenima u privatnom i javnom sektoru da koriste aplikaciju za praćenje, koju je pokrenula vlada, dok je stupilo na snagu ublažavanje pojedinih restriktivnih mjera u područjima koja su manje pogođena koronavirusom.

Vlada premijera Narendre Modija je u petak objavila da se od ponedjeljka produžuje karantena za dva tjedna u cijeloj državi, ali je dopušteno "značajno ublažavanje" mjera izolacije u manje rizičnim područjima. Prošloga je tjedna vlada pokrenuta aplikaciju Aarogya Setu (Most zdravlja) koja, pomoću Bluetootha i GPS-a, upozorava korisnike koji su mogli biti u kontaktu sa zaraženim osobama.

"Korištenje Aarogya Setua bit će obvezno za sve zaposlenike, i u privatnom i u javnom sektoru", objavilo je u petak ministarstvo unutarnjih poslova.

Zbog obveze korištenja aplikacije mnogi su zabrinuti zbog mogućeg kršenja privatnosti

Vlasnici tvrtki morat će osigurati da svi njihovi radnici imaju aplikaciju. Zaposlenici ministarstva tehnologije i odvjetnik koji je formulirao politiku privatnosti za aplikaciju rekli su za Reuters da aplikacija mora biti instalirana na najmanje 200 milijuna mobitela da bi bila efikasna. Indija ima 1,3 milijarde stanovnika.

Aplikacija je do sada instalirana na 83 milijuna mobitela u zemlji s oko 500 milijuna pametnih telefona, prema podacima ministarstva tehnologije. Zbog obveze korištenja aplikacije mnogi su zabrinuti zbog mogućeg kršenja privatnosti prilikom sakupljanja podataka. Kritičari naglašavaju da Indija nema adekvatne zakone o zaštiti privatnosti.

"Takav potez trebao bi pratiti zakon koji pruža jaku zaštitu privatnosti te neovisno tijelo koje nadgleda provođenje tog zakona", rekao je Udbhav Tiwari, savjetnik za javne politike internetskog pretraživača Mozilla.

Vlada tvrdi da se privatnost neće kršiti

Vlada tvrdi da aplikacija neće kršiti privatnost jer se podaci prikupljaju anonimno. Aplikacija može pomoći vlastima da identificiraju žarišta epidemije te da bolje usmjere zdravstvene politike, rekao je ministar tehnologije za Reuters krajem travnja, dodajući da će prikupljeni podaci biti korišteni "samo za upravljanje nužnim liječničkim intervencijama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kritičari ističu da oko 400 milijuna Indijaca nema pametni telefon. Vlada je također u petak objavila da će poslovni prostori koji se otvaraju morati osigurati pauzu između smjena.

U Indiji je koronavirus potvrđen kod više od 37 tisuća ljudi, uz 1218 smrtnih slučajeva.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali