NATO POZVAO MOSKVU DA IM OTKRIJE NEKE PODATKE: / 'Potpuno nas izvijestite o svom programu novičok'

'Saveznici NATO-a se slažu da Rusija mora sada odgovoriti na ozbiljna pitanja'

4.9.2020.
15:02
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Glavni tajnik Jens Stoltenberg je u petak pozvao Moskvu da pruži sve podatke o svom novičok programu, nakon trovanja ruskog oporbenjaka Alekseja Navaljnoga.

"Pozivamo Rusiju da Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) u potpunosti izvijesti o svom programu novičok", izjavio je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu nakon izvanrednog sastanka Saveza posvećenog aferi Navaljni. "Saveznici NATO-a se slažu da Rusija mora sada odgovoriti na ozbiljna pitanja. Ruska vlada mora u potpunosti surađivati s OPCW-om u sklopu nepristrane međunarodne istrage".

'Odgovorni za trovanje moraju na sud'

Poručio je i da odgovorni za trovanje trebaju biti izvedeni na sud. "Svako korištenje kemijskog oružja svjedoči o potpunom nedostatku poštivanja ljudskog života i predstavlja očito kršenje međunarodnog prava", nastavio je.

On je izjavio da je Njemačka informirala svoje saveznike iz NATO- a o rezultatima njezine istrage, prema kojima je Navaljni bio izložen neurotoksičnoj tvari tipa novičok, izrađenoj u sovjetsko doba u vojne svrhe.

Bez spekulacija o mogućim sankcijama Rusiji

Stoltenberg nije želio spekulirati o mogućim sankcijama Rusiji. Stoltenbergov poziv, koji stiže iz saveza osnovanog tijekom hladnog rata protiv SSSR-a, mogao bi ostati bez odjeka iako se inzistira na dijalogu između Moskve i NATO-a.

Glavni protivnik Kremlja i borac protiv korupcije, Aleksej Navaljni (44), hospitaliziran je u Sibiru krajem kolovoza nakon što mu je pozlilo u zrakoplovu. Zatim je prebačen u Berlin gdje je i dalje u teškom stanju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali