nemiri se nastavljaju / Nastavljeni štrajkovi i prosvjedi diljem Francuske: Sinoć uhićeno više od 60 ljudi

Image
Image

Za vrijeme prosvjeda na Trgu sloge u glavnome francuskom gradu u petak navečer interventna se policija sukobila s prosvjednicima nedaleko od zgrade parlamenta

18.3.2023.
16:36
VOYO logo

U Francuskoj se i u subotu nastavljaju štrajkovi u naftnim rafinerijama, a diljem zemlje stanovnici prosvjeduju jer su gnjevni na vladu koja je progurala prijedlog o povećanju starosne dobi za odlazak u državnu mirovinu bez glasanja u parlamentu.

Sve rašireniji nemiri u kombinaciji s gomilanjem smeća na pariškim ulicama predsjednika Emmanuela Macrona i francusku vladu stavili su pred najveći izazov od demonstracija Žutih prsluka u prosincu 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od trećine operativnog osoblja u naftnim rafinerijama i skladištima TotalEnergiesa, na lokacijama poput Feyzina u jugoistočnoj Francuskoj i Normandiji na sjeveru zemlje, štrajkalo je u subotu, rekao je glasnogovornik tvrtke.

U međuvremenu su nastavljeni i štrajkovi zaposlenika francuskih željeznica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme prosvjeda na Trgu sloge (Place de la Concorde) u glavnome francuskom gradu u petak navečer interventna se policija sukobila s prosvjednicima nedaleko od zgrade parlamenta, što je rezultiralo 61 uhićenjem.

Image
neredi na ulicama /

Policija koristila suzavac, uhićeno više od 70 prosvjednika. Ovako izgledaju ulice u Francuskoj

"Nema mjesta nasilju. Parlamentarna demokracija mora se poštovati", rekao je ministar digitalne tranzicije i telekomunikacija Jean-Noel Barrot za radio Sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije u subotu planirano je održavanje još jednog okupljanja u Parizu.

Televizija BFM prikazala je snimke demonstracija koje se već održavaju u gradovima poput Compiegnea na sjeveru zemlje, Nantesa na zapadu i Saint-Etiennea u središnjoj Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Photo
Image
Foto: AP Photo

Savez glavnih francuskih sindikata objavio je da kani nastaviti s mobilizacijom, nastojeći na taj način iznuditi od vlasti zaokret prema promjenama.

U cijeloj je zemlji za četvrtak zakazan dan industrijske akcije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposleni u prometu, obrazovanju i energetici širom Francuske sudjelovat će u četvrtak u tom štrajku, a veliki protestni marševi očekuju se u Parizu i drugim gradovima.

Industrijska akcija smatra se svojevrsnim testom koji bi trebao pokazati mogu li sindikati, koji su se proteklih godina borili kako bi ljude uvjerili u važnost štrajka, njihov gnjev transformirati u masovni društveni protest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam dana prosvjeda koji su se od sredine siječnja održavali širom zemlje, kao i brojne lokalne industrijske akcije dosad su bili većinom mirni, no nemiri koji traju posljednja tri dana sve više podsjećaju na prosvjede Žutih prsluka koji su izbili krajem 2018. zbog visokih cijena goriva.

Image
Foto: Bob Edme/AP Images
Image
Foto: Bob Edme/AP Images

Tada su njihove demonstracije Macrona prisilile na djelomičan zaokret u pogledu poreza na ugljik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macronova reforma podiže dob za odlazak u mirovinu za dvije godine, što znači sa 62 na 64 godine.

Vlada smatra da je takav potez ključan kako bi se zajamčilo da se mirovinski sustav održi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Aurelien Morissard/AP Images
Image
Foto: Aurelien Morissard/AP Images
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo