Play ponuda

NAPETO U SREBRENICI: / Specijalci Republike Srpske upali u zgradu u kojoj su glasački listići

Image
Foto: AFP, STR
5.10.2016.
12:30
AFP, STR
Play ponuda

Član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Suad Arnautović upozorio je u srijedu kako se "nešto čudno zbiva" u Srebrenici. Kazao je kako je dobio informaciju da su pripadnici posebnih policijskih postrojbi MUP-a Republike Srpske poslani u Srebrenicu te da su tamo praktički preuzeli nadzor nad zgradom općine u kojoj je smješten glasački materijal.

ŠOK U BOSNI: Hoće li Srebrenicu doista voditi čovjek koji negira da se ondje dogodio genocid?

"U vezi s tim izbornim materijalom se od jučer nešto čudno događa. Nemam detaljnije informacije u vezi s tim, ali ovakva situacija nije uobičajena niti sukladna izbornom zakonu. Mislim da je općinsko izborno povjerenstvo u ovom trenutku pod velikim pritiskom i smatram da bi se javnost u najmanju ruku trebala uključiti kako bi se utvrdilo o čemu je riječ", kazao je Arnautović novinarima u Sarajevu.

Predsjednik općinskog izbornog povjerenstva Nermin Alivuković izjavio je za portal Klix kako je posebna policija stigla u Srebrenicu u utorak popodne s obrazloženjem kako imaju informacije da se "krade izborni materijal". Kazao je kako je stoga i sam bio pozvan na saslušanje u policijsku postaju, a sve je nazvao pritiskom na lokalno izborno povjerenstvo.

Najavio je kako bi stoga članovi tog povjerenstva mogli podnijeti ostavke i prepustiti SIP-u da se bavi cijelim slučajem.

TKO SU POBJEDNICI I GUBITNICI IZBORA U BIH: Dodik pomeo oporbu, HDZ slavi veliki uspjeh

Naloženo ponovno otvaranje vreća i prebrojavanje glasačkih listića

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH ranije je potvrđeno kako je naloženo ponovno otvaranje vreća i prebrojavanje glasačkih listića s pet izbornih mjesta u Srebrenici, jer su uočena neslaganja pri obradi podataka s rezultatima dostavljenim u Sarajevo.

"Riječ je o biračkim mjestima na kojima bez otvaranja vreća nije bilo moguće otkloniti matematičko neslaganje rezultata pri unosu u aplikaciju za unos i obradu izbornih rezultata", kazala je glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić dodavši kako će stoga biti provedeno "kontrolno prebrojavanje" glasačkih listića.

Od zatvaranja biračkih mjesta u nedjelju navečer pojavljivali su se proturječni podaci o ishodu glasovanja. U svakoj od objava bilo je jasno kako vodi kandidat ujedinjenih srpskih stranaka Mladen Grujičić, no njegova je prednost u odnosu na bošnjačkog kandidata i aktualnog načelnika Ćamila Durakovića varirala od tisuću do gotovo dvije i pol tisuće glasova.

Uslijedila su objašnjenja kako je došlo do pogrešnog unosa obrađenih podataka u izvješća koja se šalju SIP-u, no sve je pobudilo sumnje u regularnost izbornog procesa.

TUČNJAVA NA BIRALIŠTU U BIH: Brutalno ih napali jer nisu dozvolili glasovanje biračima sa hrvatskim putovnicama

Grujičić dobio 70, a Duraković 30 posto glasova?

Načelnik Duraković je već u utorak najavio kako će zbog toga tražiti ponovno prebrojavanje glasova, no iz SIP-a su istaknuli kako je za to u ovoj fazi rano te kako se prigovori mogu uložiti tek nakon objavljivanja konačnih rezultata, što će u slučaju Srebrenice potrajati još nekoliko dana.

Razlog tomu je činjenica da se očekuje pristizanje i prebrojavanje glasova Srebreničana koji žive u inozemstvu ili u drugim dijelovima BiH, a njih je oko 3300. Njihovi glasovi mogu uvelike utjecati na konačni ishod izbora.

Na službenoj stranici SIP-a u srijedu stoje podaci kako je Grujičić dobio 70 posto prebrojenih glasova odnosno nešto manje od 4000, dok je za Durakovića glasovalo 30 posto birača ili nešto više od njih 1600.

POSLIJEIZBORNO LUDOVANJE: U Srebrenici Srbi slavili uz policiju, Dodik zapjevao, neki skakali u fontanu…

Play ponuda
Play ponuda