NOVI DETALJI MASAKRA U MÜNCHENU: / Ubojica se liječio na psihijatriji i bio je opsjednut oružjem. Mete su bili tinejdžeri?

Image
Foto: AFP, ANDREAS GEBERT

Bavarska je policija objavila da je počinitelj sinoćnjeg masakra u trgovačkom centru Olympia, gdje je ubio devet, a ranio 27 ljudi, 18-godišnji David S., njemački državljanin iranskog podrijetla

23.7.2016.
12:44
AFP, ANDREAS GEBERT
Play logo

Šef minhenske policije Hubertus Andrae na konferenciji za novinare kazao je kako napadač nije imao pomoć već je napad počinio sam. Napomenuo je i da napadač nije bio izbjeglica.

Ubojica nije izbjeglica, bio je na psihijatrijskim tretmanima

"Bio je 18-godišnjak rođen u Münchenu. U njegovom domu koji smo detaljno pretražili nismo našli nikakve znakove povezanosti s Islamskom državom", kazao je Andrae dodavši da je u napadu bilo deset poginulih (uključujući samog ubojicu koji je počinio samoubojstvo) te 27 ranjenih od kojih je desetero u teškom stanju, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među žrtvama nije bilo turista, a sve žrtve su bile žitelji četvrti u kojoj se pokolj dogodio. Policija je objavila i da se ubojica koristio polautomatskim pištoljem Glock-17 za koji nije imao dozvolu.

Rečeno je i da je bio na psihijatrijskim tretmanima, a još se ne zna je li u trenutku napada bio pod utjecajem alkoholoa ili droge.

Image
MOTIV JE BILA OSVETA? /

Njemački Bild objavio fotografiju tinejdžera-ubojice iz Münchena

Image
MOTIV JE BILA OSVETA? /

Njemački Bild objavio fotografiju tinejdžera-ubojice iz Münchena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preko lažnog profila pozvao djecu na besplatan hamburger?

Neki su lokalni mediji prethodno objavili da je ubojici ime Ali Sonboly i da je sin taksista, ali policija nije potvrdila te informacije. Guardian piše kako postoje indicije da je David S. uoči planiranog pokolja, otvorio lažni profil na Facebooku pod ženskim imenom Selina Akim te pozvao djecu da dođu u McDonald'sov restoran u trgovačkom centru gdje će biti počašćeni besplatnim obrokom. Taj je poziv, navodno, objavio odmah nakon što je aktivirao lažni profil na Facebooku, a zatim ga, prije samog napada, deaktivirao. Međutim, ta je priča zasad nepotvrđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, moguće je da je napadač, koji je i sam tinejdžer, ciljao upravo na svoje vršnjake jer su gotovo sve žrtve bile njegove dobi te neznatno stariji ili mlađi od njega. Bavarska televizija BR (Bayerische Rundfunk) objavila je da su među žrtvama dvije djevojke i šest dječaka u dobi od 15 do 21 godine, dok je deveta žrtva 45-godišnja žena.

Među ranjenima je navodno i troje djece koja su u kritičnom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ubijao je djecu dok su jela. Nisu stigli ni pobjeći"

Još nepotvrđenu teoriju da su na meti napadača bili upravo tinejdžeri dijelom potvrđuje i priča jedne svjedokinje koju je ispričala za CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj osmogodišnji sin vidio je kako napadač puni oružje u muškom WC-u McDonald'sa. Kada sam izašla iz WC-a čula sam nešto kao alarm, bum-bum. Ubijao je djecu koja su sjedila i jela. Nisu stigli ni pobjeći", kazala je za CNN svjedokinja Loreta dodavši da je čula kako napadač viče 'Allahu akbar' te da je njegov povik razaznala jer je i sama muslimanka s Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosovski portal Kossev.info objavio je, pozivajući se na pisanje tamošnjih medija na albanskom, da su među poginulima u napadu i troje Albanaca sa Kosova. Riječ je o jednom 21-godišnjaku te dvije djevojke.

Susjedi ga znaju kao tihog i pristojnog mladića

Novinari koji su pohitali u četvrt Maxvorstadt (dijelu grada u kojem većinom žive ljudi koji primaju socijalnu pomoć) gdje je ubojica živio s roditeljima, razgovarali su s nekim njegovim susjedima. Jedan je rekao da je 18-godišnjaka koji je počinio poklj dotad poznavao kao "vrlo, vrlo pristojnog mladića za kojeg nikada nije imao ni jedne ružne riječi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi susjed je rekao da ga zna kao tihog i povučenog momka.

Play logo

Više o sinoćnjem pokolju u Münchenu možete pročitati OVDJE.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo