TRESE MU SE STOLAC? / Nakon što su deseci tisuća Srba prosvjedovali protiv nasilja, Vučić poručio: 'Neće biti Majdana u Beogradu'

Image
Foto: Amir Hamzagic/ATAImages/Milos Tesic

Vučić za vođe oporbe kaže da su 'lešinari i hijene', jer su ljude pozvali na prosvjede tijekom dana žalosti nakon dvije tragedije koje su zadesile Srbiju

14.5.2023.
15:29
Amir Hamzagic/ATAImages/Milos Tesic
Play logo

U Beogradu neće biti novog Majdana, poručio je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, aludirajući na smjenu vlasti u Ukrajini 2014. i sukobe na kijevskom trgu Majdan, nakon što su ovog tjedna deseci tisuća Beograđana izišli na ulice u prosvjedima "Srbija protiv nasilja".

Vučić za vođe oporbe kaže da su 'lešinari i hijene'

Na prosvjede protiv nasilja u javnom prostoru u ponedjeljak i petak pozvala je proeuropska oporba koju Vučić optužuje da želi preuzeti vlast bez izbora. Vučić za vođe oporbe kaže da su "lešinari i hijene", jer su ljude pozvali na prosvjede tijekom dana žalosti nakon dvije tragedije koje su zadesile Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

U dvije masovne pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi 3. svibnja, te u tri sela kod Mladenovca dan kasnije, ubijeno je ukupno 17, a ranjena je 21 osoba, od kojih su još troje u kritičnom stanju.

"Neće biti Majdana u Beogradu", poručio je Vučić iz Smedereva, gdje je danas prikazan dio od 13.500 komada raznog nelegalnog oružja koje su građani na poziv MUP-a predali od 8. svibnja, poslije dva masovna ubojstva.

Image
BEOGRAD NA NOGAMA /

Vučić drhti gledajući novi prosvjed 'Srbija protiv nasilja': 'Ovo je najveći protest u zadnjih 10 godina'

Vučić je rekao kako neće prihvatiti da "frustrirani lideri oporbe, koji ne mogu pobijediti na izborima i koji se ponašaju kao najgore hijene" to traže, misleći da se do vlasti može doći upadom u neke institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbi je poručio da ima "besmislene snove o Majdanu" u Ukrajini 2014. i "o 5. listopadu" kad je 2000. godine u Beogradu srušen režim Slobodana Miloševića nakon što je, poslije više od desetljeća na vlasti, odbijao priznati izborne rezultate i pobjedu oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je masovni skup u Beogradu

Vučić, čija stranka (SNS) je na vlasti od 2012. godine uz česte prijevremen izbore, najavio je danas mogućnost da sljedeći izbori budu najkasnije u rujnu ove godine, a oporbi rekao da neće moći birati koji će to izbori biti i pozvao ih da u parlamentarnoj proceduri, sukladno Ustavu, zatraže njegovu ostavku.

Najavio je da će 26. svibnja, za kad je pozvao na masovni skup u Beogradu, "najveći ikad u Srbiji", biti "zanimljivih odluka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj skup, koji oporba naziva "kontramitingom" i "produbljivanjem podjela u Srbiji", Vučić vidi kao potporu vrhu Srpske napredne stranke na čijem je čelu, dan uoči stranačke skupštine koju je zakazao za 27. svibnja.

Oporba je, s prosvjeda u petak kad su tisuće sudionika skupa "Srbija protiv nasilja" na dva sata blokirale autocestu kroz Beograd, pozvala na novi prosvjed idućeg petka ispred parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada se u Skupštini očekuje rasprava o smjeni čelnika nacionalne agencije za elektroničke medije (REM), koju prosvjednici smatraju jednim od glavnih krivaca što se u reality show programima provladinih privatnih televizija s nacionalnom frekvencijom promiču i toleriraju nasilje i nemoral.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Te emisije dospjele su na udar oštrih kritika javnosti nakon gnjeva potaknutog masovnim ubojstvima počinjenim u samo dva dana. Oporba i prosvjednici te masovne zločine vide i kao posljedicu kulture nasilja koju potiču i šire mediji, a toleriraju institucije koje bi o tome morale brinuti.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo