NAKON PAPINE IZJAVE O GAY BRAKOVIMA PRAVOSLAVNI SVEĆENICI TRLJAJU RUKE: / 'Katolici bi mogli prijeći na pravoslavlje'

Roman Silantjev, predsjednik Svjetskog ruskog narodnog sabora koji djeluje u krilu RPC-a kao društvena organizacija,

23.10.2020.
16:34
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ruska pravoslavna crkva reagirala je na izjavu pape Franje o podržavanju istospolnih brakova koja je izašla u dokumentarnom filmu "Franjo". Naime, pravoslavna crkva smatra da bi papino stajalište moglo potaknuti katolike da se prijeđu na pravoslavlje, piše The Moscow Times.

"Sumnjamo da je papa Franjo podržao homoseksualne, istospolne brakove, ali ako jest, to bi moglo potaknuti katolike da potraže utočište i prelaze na pravoslavlje ili protestantizam", poruka je pravoslavne crkve u Rusiji.

Jermonah Makarij, predstojnik Ureda za odnose RPC-a s medijima Ivano-voznisenske eparhije, za ruske medije je rekao da papa svoje stavove i poruke iznosi i izražava preko enciklika. "On to čini preko javnih obraćanja i propovijedima, a ne preko dokumentarnih i igranih filmova", rekao je.

Ruska pravoslavna crkva: 'Termin istostopolni brak je bogohuljenje'

"Istospolni brak ne postoji, a i sam termin je bogohuljenje. To je opasna teorija za svijest ljudi", naveo je jeromonah no rekao je da je papa Franjo jezuit i da je zbog toga kod njega veoma elastična i lukava politika.

Istaknuo je i pohvalio kako je u nedavnim promjenama ruskog ustava, brak definiran kao zajednica isključivo muškarca i žene. Naglasio je da to kod nikoga ne smije izazvati bilo kakvu sumnju.

'Papina izjava mogla bi ohrabriti gejeve da postanu svećenici i sablažnjavaju dječake'

Roman Silantjev, predsjednik Svjetskog ruskog narodnog sabora koji djeluje u krilu RPC-a kao društvena organizacija, rekao je za jedan ruski portal kako su papine riječi o homoseksualnim brakovima put u degradaciju. Umjesto da se katoličko svećenstvo bori protiv pošasti homoseksualizma, navodi on, Katolička crkva ga želi ozakoniti.

"Među katoličkim svjećenicima primjetna je masovna pojava sklonoti prema homoseksualizmu, a ove papine riječi bi mogle ohrabriti da među svećenstvo nahrupe ljudi s određenim sklonostima kako bi iskoristili svoj status za sablažnjavanje dječaka. Paine riječi mogu izazvati raskol među vjernicima pa će narod potražiti utočište u pravoslavnoj crkvi ili u protestantizmu", rekao je Silantjev za portal Podjom.

Za kraj je poručio da Ruska pravoslavna crkva ne radi kompromise. "To nije naš stil", rekao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali