STRUČNJACI DALI SAVJET / Najveće curenje podataka svih vremena? Gotovo 10 milijardi lozinki objavljeno na internetu

Image
Foto: Shutterstock/Ilustracija

Ne može se samo tako zaštiti korisnik, ali oni koji su pogođeni, trebali bi poduzeti neke mjere kako šteta ne bi bila još veća, poručuju stručnjaci

10.7.2024.
7:51
Shutterstock/Ilustracija
VOYO logo

Na hakerskom forumu pojavila se datoteka od 50 gigabajta pod imenom "rockyou2024.txt", a sadrži 9.948.575.739 ili oko deset milijardi lozinki.

Objavio je to istraživački tim Cybernewsa koji objavljuje najnovije vijesti o kibernetičkoj sigurnosti i tehnologiji, piše Fenix Magazin. Prema njihovim tvrdnjama, ovo je najveće 'curenje podataka' svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne može se samo tako zaštiti korisnik, ali oni koji su pogođeni, trebali bi poduzeti neke mjere kako šteta ne bi bila još veća, poručuju stručnjaci.

Savjetuju da:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • najprije upotrijebite alat za provjeru lozinki koje su procurile da vidite je li vaša dostupna hakerima. Ako vidite da je neka od vaših lozinki ugrožena, odmah je poništite i unesite novu lozinku. Pritom odaberite jake i jedinstvene lozinke koje ne koristite na više računa ili platformi.
  • koristite dvostruku provjeru autentičnosti: odnosno, ako je lozinka i otkrivena, postoji dodatna provjera koju hakeri ne mogu obaviti.
  • koristite upravitelje lozinkama i generatore lozinki, kako bi one bile što kompliciranije i samim time teže za probiti.

POGLEDAJTE VIDEO: Milanović nakon vala hakerskih napada traži sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo