NAJGORI STRAHOVI KLIMATOLOGA SU POTVRĐENI: / Toplinski val koji kuha Europu postao je dvostruko vjerojatniji

Image
Foto: PIXSELL/Facebook

Ono što se nekoć smatralo neuobičajeno vrućim vremenom postat će normalno, a u nekim slučajevima već i je

27.7.2018.
15:39
PIXSELL/Facebook
Play logo

Toplinski val koji trenutačno prži Europu zbog klimatskih je promjena postao dvaput vjerojatniji, tvrdi međunarodna ekipa znanstvenika, piše Independent.

Sve topliji svijet

Preliminarni podaci koje je prikupila mreža World Weather Attribution (WWA) potvrdila je strahove klimatskih znanstvenika da je smrtonosnu toplinu dodatno pogoršalo globalno zatopljenje. Tako su temperature zabilježene na arktičkom krugu "bez presedana", dok su se južnije, u Nizozemskoj, Danskoj i Irskoj šanse za toplinski val i više no udvostručile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Logika da će klimatske promjene dovesti do ovoga neizbježna je - svijet postaje topliji, pa i toplinski valovi postaju sve češći", rekla je dr. Friedrike Otto, zamjenica direktora Instituta za promjene u okoliču na Oksfordskom sveučilištu, i jadne od autorica izvješća.

Njihova otkrića tvore preliminarnu studiju, jer će za punu analizu trebati mjeseci, no unatoč tome tvrde da je utjecaj klime "nedvosmislen". Ekipa je ukupno uzela očitanja sa sedam metereološkh postaja širom sjeverne Europe tijekom najtoplijeg najtoplijeg perida, dvije u Finskoj te po jedne u Danskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Današnje će nam vrućine uskoro postati svježe vrijeme

Znanstvenici su sve uvjereniji da pojedini vremenski uvjeti ovise i o klimatskim promjenama zahvaljući modelima kojima prate kakvo bi vrijeme bilo bez klimatskih promjena, te uspoređivanjem trenutačnih prilika s povijesnim trendovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Geert Jan van Oldenborgh iz Kraljevskog nizozemskog metereološkog instituta rekao je kako je nevjerojatno kako se jasno vide "otisci prstiju" klimatskih promjena u toplinskom valu koji trenutno vlada sjevernom hemisferom.

Play logo
Image
JADRANSKO MORE NA UDARU KLIMATSKIH PROMJENA, NOVE OPASNE RIBE PRIJETE EKOSUSTAVU: /

Neke su 1250 puta otrovnije od cijanida

Image
JADRANSKO MORE NA UDARU KLIMATSKIH PROMJENA, NOVE OPASNE RIBE PRIJETE EKOSUSTAVU: /

Neke su 1250 puta otrovnije od cijanida

"Čak i ako se budemo držali pariškog dogovora i držali globalno zagrijavanje ispod 2°C, toplinski valovi i vruća ljeta vjerojatno će se događati većinom godina", rekao je dr. Andrew King, klimatolog sa Sveučilišta u Melbourneu. "U slučaju manje optimističkog scenarija, kada ne uspijemo dovoljno umanjiti emisije stakleničkih plinova, toplinski će ekstremi postati daleko gori, a današnja vruća ljeta biti će relativno hladna za par desetljeća."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo