NAJDUŽI RATOVI U POVIJESTI: / Nećete vjerovati koliko dugo su trajali neki sukobi!

Na pitanje koji je najduži rat u ljudskoj povijesti dobit ćete više odgovora jer se 'izvori' neće uvijek slagati oko kriterija koji određuju duljinu ratova, odnosno međudržavnih i inih sukoba.

18.9.2016.
9:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ipak, sljedeći ratovi svojom duljinom trajanja bitno odskaču od ostalih i poznati termin "stogodišnji rat" čine poprilično smiješnim.

Rimljani protiv Perzijanaca (720 godina)

Sukob dva velika carstva, Rimskog i Perzijskog, trajao je čak 720 godina. Naime, suprotno uobičajeniom vjerovanju, stari Rim nije bio jedina i neosporna super-sila svojeg vremena. Ozbiljno su mu konkurirali drugo i treće Perzijsko carstvo, kao i kineska dinastija Han.

Što se tiče sukoba Rimljana (kasnije Bizanta) i Perzijanaca, treba reći da su tijekom spomenutog razdoblja Perijanci zaustavljali širenje Rima prema istoku, a Rimljani širenje Perzije (današnji Iran) prema zapadu. I tako više od sedam stoljeća!

Nizozemska protiv Otočja Scilly (335 godina)

Ovo je zasigurno najsporniji ratni 'sukob' u povijesti. Naime, iako se službeno navodi da je taj rat počeo 1651. a završio 1986. godine, treba reći da za cijelo to vrijeme nije ispaljen ni jedan jedini metak i da je to vjerojatno jedini rat u povijesti u kojem nije prolivena ni kap krvi. Trajao je više od tri stoljeća samo zbog izostanka volje na obije strane za potpisivanjem mirovnog sporazuma.

Rat Arauco, Španjolska protiv plemena Mapuche (290 godina)

Rat Arauco je dugogodišnji sukob između španjolskih doseljenika i domorodačkog plemana Mapuche u Čileu i Argentini. Trajao je od 1536. do 1825. i u njemu nije bilo pobjednika. Rat je okončan kada su se Čileanci izborili za neovisnost od Španjolske.

Spomenut će netko i to da su sukobi Bretonaca i Franaka trajali od 486. do 1488., dakle pune 1002 godine (?!?), no prema tim kriterijima cijela povijest svijeta i nije ništa drugo doli jedan veliki rat. Što je vrlo blizu istini...

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali