NAJDUGOVJEČNIJI JAPANSKI PREMIJER PODNIJET ĆE OSTAVKU: / 'To je gotova stvar, on odlazi iz zdravstvenih razloga'

Abe bi trebao održati konferenciju za medije u 17 sati. Abeova ostavka će potaknuti utrku za vodstvom u stranci, čiji čelnik mora biti formalno izabran u parlamentu

28.8.2020.
9:12
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Japanski premijer Shinzo Abe, najdugovječniji japanski premijer, podnijet će ostavku zbog pogoršanog zdravlja, rekao je u petak izvor blizak dužnosniku vladajuće stranke.

"Ostavka je gotova stvar", rekao je izvor blizak visokom dužnosniku u Abeovoj Liberalnoj demokratskoj stranci.

Abe se bori protiv ulceroznog kolitisa godinama, a dva nedavna bolnička posjeta unutar tjedan dana potaknula su pitanja treba li ostati na dužnosti do kraja svoga mandata kao čelnik stranke, i stoga, premijer, do rujna 2021.

Abe bi trebao održati konferenciju za medije u 17 sati. Abeova ostavka će potaknuti utrku za vodstvom u stranci, čiji čelnik mora biti formalno izabran u parlamentu.

Konzervativni Abe se vratio kao premijer na rijetki drugi mandat u prosincu 2012., obećavši da će potaknuti rast sa svojom mješavinom "Abe ekonomije" hiperjednostavne monetarne politike, fiskalnog trošenja i reformi. Također je obećao osnažiti japansku obranu te preispitati pacifistički ustav.

Pala mu podrška

U ponedjeljak, Abe je premašio rekord najdužeg kontinuiranog mandata na premijerskom mjestu, koji je prethodno postavio njegov praujak Eisaku Sato prije pola stoljeća.

Pod paljbom zbog nošenja s pandemijom koronavirusa i skandalima među članovima stranke, Abe je nedavno doživio opadanje podrške na jednu od najnižih razina tijekom osam godina otkad je u uredu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Japan nije doživio eksplozivan porast zaraze virusom kao drugdje, no Abe je kritiziran zbog nespretnog ranog odgovora i onoga što kritičari nazivaju manjkom vodstva dok se zaraza širila.

U drugom tromjesečju, Japan je pretrpio najveću ekonomsku krizu dok je pandemija ispraznila shopping centre i srušila potražnju za automobilima i drugim izvoznim proizvodima, ostavljajući prostora za snažnije političke mjere kako bi se izbjegla dublja recesija.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali