NACI-SUĐENJE DESETLJEĆA: Ova žena je prvi put progovorila o seriji ubojstava koja su uzdrmala Njemačku

Na suđenju jedinoj preostaloj članici tzv.

29.9.2016.
14:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

„Sredinom devedesetih sam se identificirala s nacionalsocijalističkim svjetonazorom. Ali nakon toga je ova identifikacija splasnula i danas je potpuno nestala“, izjavila je Beate Zschaepe u svojem prvom obraćanju sudu nakon više od 300 ročišta.

„Žalim zbog svog pogrešnog ponašanja“, rekla je Zschaepe.

Ona je izjavila kako nije imala saznanja o seriji ubojstava koje su ostali članovi NSU-a, Uwe Mundlos i Uwe Boehnhardt, počinili u razdoblju između 2000. i 2006. Oba pripadnika NSU-a su počinili samoubojstvo nakon što je policija 2011. otkrila njihovo skrovište.

„Osuđujem ono što su Uwe Mundlos i Uwe Boehnhardt učinili svojim žrtvama“, rekla je u četvrtak Zschaepe.

Serija ubojstava državljana stranog podrijetla

U seriji ubojstava ubijeno je 10 osoba, od čega su osmorica bili građani turskog porijekla te jedan grčkog. Deseta žrtva je bila jedna policajka. Sumnja se da su pripadnici NSU-a odgovorni i za podmetanje bombe u jednoj turskoj četvrti u Koelnu, bombaškom napadu na članove židovske zajednice u Duesseldorfu kao i brojne druge slučajeve podmetanja eksplozivnih naprava.

Državno odvjetništvo polazi od toga da su napade izvršili Mundlos i Boehnhardt, a Zschaepe je skrbila za logistiku. Vlastima je nepoznat i broj onih koji su aktivno podržavali rad NSU-a.

Suđenje Beate Zschaepe počelo je na proljeće 2013. i popraćeno je velikim zanimanjem medija. Otkrivanje NSU-a potaknulo je novu društvenu raspravu oko odnosa prema desnom ekstremizmu u Njemačkoj, a brojni propusti policije i istražitelja tijekom višegodišnje istrage izazvali su niz kritika na rad nadležnih službi nakon čega su brojni odgovorni bili prisiljeni dati ostavke.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali