NAJMANJE 50 / Na sjeveru Kosova više ozlijeđenih u sukobu prosvjednika i vojnika KFOR-a

Image
Foto: Profimedia

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru

29.5.2023.
19:38
Profimedia
VOYO logo

Najmanje dvije osobe ozlijeđene su u ponedjeljak popodne u općini Zvečan na sjeveru Kosova u sukobu snaga KFOR-a i prosvjednika koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika izabranih na izborima koje su Srbi bojkotirali.

Kosovska policija je ranije danas suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim lokalnim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio-televizija Srbije javila je da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje prosvjeda ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima. Ima ozlijeđenih. Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Image
NAKON SUKOBA /

Šef NATO-a pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom: 'Neka ne poduzimaju jednostrane korake'

Image
NAKON SUKOBA /

Šef NATO-a pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom: 'Neka ne poduzimaju jednostrane korake'

Portal Kosovo online javlja da je najmanje dvoje Srba ranjeno, od kojih jedan mladić teže iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici KFOR-a upotrijebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal beogradskih Večernjih novosti, pozivajući se liječnike u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici, tvrdi da se toj zdravstvenoj ustanovi javilo "više od 50 građana" s ozljedama od šok bombi, gumenih metaka i bojevog streljiva. Jedan muškarac je podvrgnut operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrijelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama "u fazi dijagnostike".

Beogradski mediji javili su da će se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić večeras obratiti javnosti te da će se uputiti "na administrativnu liniju" s Kosovom gdje će "provesti noć s vojskom i odatle pratiti situaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija Tanjug izvijestila je da je njezin novinar ozlijeđen kad mu je šok bomba pala pod noge, da ima bolove u nozi i blago krvarenje.

Prema izvješću Radija Slobodna Europa (RSE), njihov snimatelj potvrdio je da je vidio i ozlijeđene vojnike KFOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javlja reporter Kosovo online s lica mjesta, "situacija je iznimno napeta".

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, na kojima je od oko 45.000 upisanih birača glasalo tek nešto više od tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici zemalja Kvinte u Prištini - SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Njemačke i Francuske - zatražili su od premijera Kosova Albina Kurtija da poduzme korake koji bi doveli do deeskalacije nasilja.

Američki veleposlanik u Prištini Jeffrey Hovenier rekao je kako "postoji dogovor o deeskaliranju situacije", ali da ne zna kako se to može ostvariti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatramo da nije neophodno da izabrani gradonačelnici (općina na sjeveru) svakodnevno rade u općinskim zgradama. Kratkoročno, preporučujemo da se to ne radi", poručio je veleposlanik SAD-a, ali nije rekao da li je Kurti prihvatio tu preporuku ili ne.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo