HAKER NA FORUMU OBJAVIO PODATKE O VIŠE OD 533 MILIJUNA KORISNIKA FACEBOOKA: / Na meti je bio i velik broj Hrvata?

Novinari su pregledali uzorak otkrivenih podataka te provjerili poklapaju li se telefonski brojevi, primjerice, s imenima navedenih korisnika

3.4.2021.
20:36
Lilian Cazabet / AFP / Profimedia

Korisnik jednog foruma za hakiranje na niskoj razini objavio je telefonske brojeve i druge podatke više od 533 milijuna korisnika Facebooka iz 106 zemalja. Među podacima, koji su sada javno dostupni svima koji imaju osnovne vještine hakiranja podataka, našla su se korisnička i osobna imena pojedinaca, lokacije, rođendani, biografije, a u nekim slučajevima i e-mail adrese, piše Business Insider.

Lake mete za hakiranje

Novinari su pregledali uzorak otkrivenih podataka te provjerili poklapaju li se telefonski brojevi, primjerice, s imenima navedenih korisnika. Podatke su provjerili i testirajući adrese e-pošte pomoću Facebookove značajke poništavanja lozinke, koja se može koristiti i za otkrivanje telefonskih brojeva.

"Baza podataka te veličine koja sadrži privatne podatke, poput telefonskih brojeva mnogih korisnika Facebooka, sigurno bi dovela do toga da loši momci iskoriste podatke za izvršavanje napada putem socijalnog inženjeringa ili pokušaje hakiranja", rekao je Alon Gal, tehnički direktor tvrtke za obavještavanje o kibernetičkom kriminalu Hudson Rock, koji je i prvi otkrio curenje podataka.

Bez komentara iz Facebooka

Gal je prvi put otkrio curenje podataka u siječnju, kada je korisnik na istog foruma postavio automatizirani bot, koji je za novčanu naknadu, otkrivao telefonske brojeve stotina milijuna korisnika Facebooka. Tada je potvrđeno da se radi o izvornim podacima.

Više stotina tisuća Hrvata

Alon Gal je na Twitteru sumirao podatke po državama, iz čega je vidjljivo da su hakeri javno objavili podatke 659.115 korisnika iz Hrvatske. Iz Facebooka nisu komentirali slučaj.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali