NA DNU MORA PRONAŠLI NAJSTARIJU OČUVANU OLUPINU BRODA: / 'Ovo smo dosad mogli vidjeti samo na oslikanim keramičkim posudama'

Image
Foto: Guardian News / YouTube

Ovo će otkriće izmijeniti naše poimanje pomorske gradnje i jedrenja u antičko doba, uvjereni su znanstvenici

23.10.2018.
13:28
Guardian News / YouTube
Play logo

Najstarija u potpunosti netaknuta olupina grčkoga trgovačkog broda koja datira iz 400-te godine prije Krista otkrivena je na dnu Crnoga mora, izvijestili su u utorak članovi englesko-bugarske znanstvene ekspedicije.

"Nikada ne bih pomislio da je moguće pronaći tako očuvanu olupinu plovila iz antičkog razdoblja i to na samo dva kilometra dubine", kazao je jedan od voditelja ekspedicije, profesor Jon Adams, direktor Centra za pomorsku arheologiju Sveučilišta Southampton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo će otkriće izmijeniti naše poimanje pomorske gradnje i jedrenja u antičko doba", dodao je.

Tri godine pretražuju Crno more

Ekspedicija Black Sea MAP (Maritime Archaeology Project - Pomorski arheološki projekt) već tri godine pretražuje dno Crnoga mora duž 2000 četvornih kilometara bugarske obale uz pomoć sonara i vozila na daljinsko upravljanje opremljenog posebnim kamerama namijenjenim za istraživanje morskih dubina. Riječ je o tehnologiji koja je ranije bila na raspolaganju uglavnom naftnim tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekipa na čelu s profesorom Adamsom na spomenutom je mjestu otkrila 60 olupina, među kojima su flota ruskih kozaka iz 17. stoljeća te rimski trgovački brodovi s amforama. Najstarija među njima pronađena je na morskoj dubini na kojoj nema kisika, što omogućuje da se "organski predmeti očuvaju i tisućama godina", objasnili su stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pronašli smo i ostatke brodica iz još starijeg razdoblja, no ova je savršeno očuvana", istaknula je arheologinja HelenFarr koja surađuje na projektu. "Naslonjena je na jedan bok, još uvijek ima jarbol, kormilo..., ovakvo nešto ne vidite svaki dan.

Danas počinje prikazivanje filma

"Znanstvenici su isprva proučavali postupan porast morske razine i nastojali ustanoviti koliko je taj dio crnomorske regije 'uronio' u more. Otkriće brodskih olupina sretna je okolnost našeg istraživanja", dodala je Farr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Ovaj tip grčkoga trgovačkog broda dosad smo nalazili samo na oslikanim grčkim keramičkim posudama, potvrdili su znanstvenici.

Ekspediciju su zajedno proveli Sveučilište u Southamptonu, Državni arheološki muzej, Akademija znanosti i bugarski Centar za podvodna arheološka istraživanja. Dokumentarni film o projektu počet će se prikazivati danas u Britanskom muzeju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo