OGLAS

ISTRAGA JE U TIJEKU / Muškarac u Berlinu zapalio knjige koje su dio spomenika posvećenog Židovima: 'Gotovo sve su izgorjele'

Image
Foto: Shutterstock

Dva svjedoka su rano jutros vidjela muškarca kako pali ormarić s knjigama - staru telefonsku govornicu preuređenu u mini biblioteku - dodala je policija. Ormarić je dio spomeničkog kompleksa 'Kolosijek 17' s kojeg je od 1941 deportirano oko 50.000 Židova u koncentracijske logore

12.8.2023.
21:57
Shutterstock
VOYO logo

Nepoznata osoba zapalila je ormarić s knjigama o nacionalsocijalizmu koji je dio spomenika Židovima deportiranim u vrijeme nacizma u Berlinu, priopćila je u subotu berlinska policija.

"Gotovo sve knjige su izgorjele", dodala je policija na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva svjedoka su rano jutros vidjela muškarca kako pali ormarić s knjigama - staru telefonsku govornicu preuređenu u mini biblioteku - dodala je policija. Vodi se istraga.

Image
užas u njemačkoj /

U Berlinu dječak (10) pao s devetog kata. Policija istražuje gdje su bili roditelji

Image
užas u njemačkoj /

U Berlinu dječak (10) pao s devetog kata. Policija istražuje gdje su bili roditelji

Ormarić je dio spomeničkog kompleksa "Kolosijek 17" na željezničkoj stanici Gruenewald, na zapadu njemačkoga glavnog grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1941. s "Kolosijeka 17" je oko 50.000 njemačkih Židova deportirano u koncentracijske i logore za istrjebljivanje u Rigi, Varšavi, Auschwitzu i Theresienstadtu.

U sklopu spomenika, otvorenog u siječnju 1998., kronološkim redom je na kolosijeku s kojeg su polazili konvoji smrti postavljeno 186 pločica s nadnevkom polaska vlaka, brojem Židova u njemu i s nazivom njihova krajnjeg odredišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biljke koje su si prokrčile put duž pruge dio su spomenika: one su znak da s ovog kolosijeka više nijedan vlak neće nikad izaći iz stanice", ističe grad Berlin na svojoj mrežnoj stranici.

POGLEDAJTE VIDEO: Diskriminacija u Hrvatskoj i dalje izražena, Romi su na samom vrhu diskriminiranih

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo