U sarajevskom naselju Dobrinja odvija se nesvakidašnja situacija koja pokazuje, kako pišu Nezavisne novine, apsurd entitetske linije u BiH. Naime, tamo je korona do pola ulice jer je na jednoj strani Republika Srpska i Istočno Sarajevo, dok je na drugoj Federacija BiH i Sarajevo.

Ulica je široka oko 15 metara i ima dva naziva koja su napisana na tablama različite boje i različitim pismima - latinicom i ćirilicom. Vjerovali ili ne, u samoj ulici vrijeme dva različita pravila, odnosno zakona.

U jednom dijelu ulice lockdown, u drugom ništa

Proteklog vikenda najbolje se moglo vidjeti kako to u praksi izgleda - oni koji su željeli uživati subotom na suncu ispijajući kavu u kafiću, to su mogli bez problema napraviti u sarajevskom naselju Dobrinja, u dijelu ulice koja pripada Republici Srpskoj.

No, tek na korak ili dva od kafića u Dobrinju, zabranjeno je piti kavu zbog djelomičnog lockdowna koji je propisala Vlada Kantona Sarajevo. Tamo je proteklog vikenda prošla odluka borbe protiv pandemije te je sve zatvoreno.

'Pravila vrijede do pola ulice, onda valjda i masku možemo nositi do pola'

"Ovo nije prvi put. Prošle godine imali smo situaciju da građani stariji od 65 godina u Federaciji BiH ne mogu izlaziti iz kuća, a u Republici Srpskoj je to u jednom trenutku bilo odobreno određenim danima. Tako su penzioneri s jedne strane ulice izlazili u kupovinu ili šetnju riskirajući eventualnu kaznu u samo dva-tri koraka. Isto je i sada po pitanju policijskog sata, koji u FBiH počinje u 23 sata, a u RS ga nema", rekao je za Nezavisne novine jedan od stanovnika sarajevskog naselja.

Stanovnici vele da nisu imali situacije s kažnjavanjem, no zato šaljivo opisuju događanja i situaciju u kojoj se nalaze. "Policija iz oba entiteta patrolira ovim dijelom. Koliko znam, nije se dešavalo da je neko kažnjavan u ovoj ulici zbog maski i slično, ali je ruku na srce situacija zaista smiješna. Ako odemo baciti smeće može se desiti da naiđe patrola i kazni nas, ali je sreća što bismo onda vjerojatno platili valjda samo pola kazne za onaj dio tijela koji se nalazi u entitetu u kojem su u tom trenutku restrikcije. Slično je valjda i s maskama, pa ih možemo nositi samo do pola. Sve je to pomalo čudno", dodaje stanar ulice s plavo-zelenim tablama", dodaje stanar iste ulice.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.