MOSTAR PRETEKAO SARAJEVO, TRENUTNO JE MEĐU NAJZAGAĐENIJIM GRADOVIMA SVIJETA: / 'Svi mogu osjetiti ozbiljne zdravstvene posljedice'

Image
Foto: Profimedia

Dugotrajnija izloženost utjecaju loše kakvoće zraka povećava opasnost od obolijevanja kardiovaskularnog sustava te smrtnih ishoda

4.2.2020.
15:04
Profimedia
Play logo

Hercegovačko središte Mostar je po mjerenjima onečišćenja zraka u posljednja 24 sata preteklo Sarajevo koje je danima bilo među najzagađenijim glavnim gradovima svijeta, objavili su u utorak lokalni mediji pozivajući se na rezultate mjerenja objavljene na web stranici www.purpleair.com.

Po podacima koji su prikupljeni iz mjerne stanice koja se nalazi instalirana na mostarskoj informatičkoj tvrtki Nsoft, tijekom prijepodneva u Mostaru je zabilježeno onečišćenje s vrijednošću štetnih čestica (PM) od 224. Primjerice, istodobno je u Sarajevu vrijednost nezdravih čestica bila dvostruko manja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi mogu osjetiti posljedice

Takva vrsta onečišćenja u Mostaru, prema mjerilima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) znači da "svi mogu osjetiti ozbiljne zdravstvene posljedice ukoliko su tijekom 24 sata izloženi utjecaju tako onečišćenog zraka".

Najveća koncentracija štetnih čestica u gradu Mostaru, koji se nalazi u kotlini i okružen je planinama i brdima, zabilježena je u večernjim satima u subotu 1. veljače, kada je vrijednost štetnih čestica iznosila 418 PM.

Federalni hidrometeorološki zavod najavio je kako će tijekom dana zapuhati snažniji vjetar pa se očekuju povoljnija kakvoća zraka na području Mostara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lebdeće čestice su složena kombinacija različitih organskih i anorganskih tvari i sadrže sulfate, nitrate, amonijak, kristale, morsku sol, metalne okside, vodikove ione i vodu. Najčešće nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva, bilo da se radi o ispušnim plinovima iz automobila, grijanju na drva ili ugljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Dugotrajnija izloženost utjecaju loše kakvoće zraka povećava opasnost od obolijevanja kardiovaskularnog sustava te smrtnih ishoda.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo