Pucnjava sjeveru Kosova / Mještani Banjske: 'Ovo noćas je bio pravi mali rat!' Beograd: 'Kurti požurio optužiti Srbe za ubojstvo policajca'

Image
Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada. Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu, rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse

24.9.2023.
14:21
Profimedia
VOYO logo

Sukobi između policije i napadača na sjeveru Kosova i dalje traju, objavio je kosovski premijer Albin Kurti nekoliko sati nakon što je u zasjedi ubijen policajac.

Kurti je rekao kako je najmanje trideset naoružanih napadača okruženo u blizini Banjske, na sjeveru Kosova. Policija ih je pozvala na predaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ima najmanje 30 profesionalnih, vojnih ili policijskih naoružanih napadača koji su okružili naše policijske snage, a koje pozivam da se predaju sigurnosnim agencijama“, kazao je Kurti tijekom konferencije za medije. 

Naglasio je da se skupina nalazi u i oko manastira u selu Banjska gdje je ranije u nedjelju napadnuta ophodnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska pravoslavna crkva potvrdila je da su napadači upali u manastir u kojem su boravili hodočasnici iz Novog Sada. 

„Vidimo naoružane ljude u uniformama, pucaju na nas, a mi uzvraćamo paljbu“, rekao je kosovski policajac Veton Eslhan za agenciju France Presse. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kurtijeva izjava dolazi nekoliko sati nakon što je zasjedu prozvao činom terorizma i optužio vladu u Srbiji. 

„Organizirani kriminal s političkom, financijskom i logističkom podršku dužnosnika u Beogradu napada našu zemlju“, napisao je na društvenim mrežama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Napadači su profesionalci' /

Pucnjava na sjeveru Kosova. Kurti: 'Jedan policajac ubijen, a drugi ozlijeđen.Ovo je teroristički čin'

Image
'Napadači su profesionalci' /

Pucnjava na sjeveru Kosova. Kurti: 'Jedan policajac ubijen, a drugi ozlijeđen.Ovo je teroristički čin'

Kurti je u poslijepodnevnim satima objavio fotografije navodnih napadača na kojima se vide vozila bez registracijskih oznaka. 

Srpska javna televizija RTS ranije je izvijestila da su zatvoreni granični prijelazi Jarinje i Brnjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier na Twitteru je napisao kako SAD snažno osuđuje „orkestrirane, nasilne“ napade na kosovsku policiju koja ima „punu i legitimnu odgovornost“ za provođenje kosovskih zakona. Hovenier je pohvalio suradnju po tom pitanju kosovske policije, misije EU-a na Kosovu i NATO-vih snaga KFOR-a.  

Portal Kossev piše da su mještani Banjske uplašeni te kažu da se noćas "vodio pravi mali rat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nasilje, bilo kakvo odgovara isključivo Albinu Kurtiju i to svi znaju',

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je u nedjelju, komentirajući vijest o ubojstvu policajca na sjeveru Kosova, da treba prvo vidjeti "šta se točno dogodilo", ocijenivši da je u svom regiranju kosovski premijer Albin Kurti "požurio da optuži Srbe".

Svatko ozbiljan bi rekao: da vidimo šta se točno dogodilo pa da komentiramo", izjavio je Orlić za TV Prva i oštro optuži Kurtija da baš njemu u prilog ide nasilje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužujući Srbe rekao je kako je to "neka organizirana akcija" i "da su je izveli neki profesionalci"... "Sigurno ih je u međuvremenu već osobno legitimirao pa zna tko su i što su", rekao je Orlić.

"Nasilje, bilo kakvo" odgovara "isključivo Albinu Kurtiju" i "to svi znaju", ustvrdio je pa nanizao optužbe na račun kosovskog premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I sve što je (Kurti) radio prethodnih mjeseci, sa najbrutalnijim mogućnim terorom koji je provodio nad golorukim srpskim narodom radio je upravo zato što je želio otvorenu eskalaciju i zato što je htio da dovede do nekog nasilja", rekao je Orlić pa pojačao kazavaši da se to vidjelo "iz svakog poteza" Albina Kurtija.

Osim Orlićeve izjave, za sada nema drugih komentara i reagiranja službenog Beograda, no napad su osudila veleposlanstvo Sjedinjenih Država i veleposlanstvo Njemačke koje poziva da odgovorni budu privedeni na odgovornost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specijalna predstavnica glavnog tajnika Misije privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) Caroline Ziadeh izrazila je sućut i pozvala sve strane na suzdržanost. 

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani u objavi na društvenim mrežama ocijenila je da je incident "napad na Kosovo" i optužila je za to "srpske kriminalne skupine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada se sa srpske strane nije oglasio ni Ured za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, koji u incidentnim situacijama na Kosovu, napose na sjeveru, među prvima reagira službenim priopćenjem, a u međuvremenu je najavljeno da će direktor Ureda Petar Petković u 14 sati održati izvanrednu tiskovnu konferenciju.

Nije reagirala ni vodeća politička organizacija kosovskih Srba - Srpska lista, sestrinska stranka vladajućih naprednjaka (SNS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beogradski i kosovski mediji javljaju kako se na području sela Banjska, gdje je tijekom noći jedan policajac ubijen, a drugi ranjen, i dalje čuju sporadični pucnji, a ne terenu su mirovnjaci međunarodnih snaga (KFOR) i pripadnici europske pravosudne misije EULEX.

Policija je zatvorila za promet prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, objkavio je MUP Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz u selo Banjska sa magistralne ceste Kosovska Mitrovica-Leposavić na sjeveru Kosova je bokiran.

Napetosti su visoke na Kosovu nakon sukoba u svibnju u kojima je bilo ozlijeđeno više od 90 pripadnika mirovnih snaga NATO-a i nekih 50 srpskih prosvjednika na sjeveru Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi krug pregovora održan prošli tjedan pod okriljem Europske unije o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije donio napredak.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je premijera Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom iz veljače i ožujka ove godine o uspostavi zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte video: Što se to kuha na Kosovu, i kako to pomaže Aleksandru Vučiću? Direkt u Zvečanu

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo