Play ponuda

MISTERIOZNI SVIJET NAJPOZNATIJE PRVE DAME I UDOVICE: / Jackie je imala svoju tajnu misiju nakon smrti JFK-a

Image
Foto: Wikimedia

'Želite li znati kakav je zvuk napravio metak kada se sudario s lubanjom moga supruga', upita Jackie provokativno.

28.1.2017.
9:10
Wikimedia
Play ponuda

Studeni je 1963. u Hyannis Portu, Massachusetts, i novinar je pozvan na vrata najveće ženske ikone svijeta, samo tjedan dana nakon što je njen muž brutalno ubijen.

Poput ostatka svijeta, zadnji put kada je vidio Jacqueline Kennedy nosila je ružičasti Chanel kostim još uvijek poprskan krvlju Johna F. Kennedyja, držeći njegovu glavu u svome krilu dok je predsjednička povorka jurila ulicama Dallasa, piše Daily Mail.

Natalie Portman ponuđena uloga Jackie Kennedy

shimmer fallback

Natalie Portman ponuđena uloga Jackie Kennedy

shimmer fallback

Natalie Portman ponuđena uloga Jackie Kennedy

Besprijekorna čak i u žalosti, prva je dama provjerila novinarske zabilješke i rekla mu u čemu je može citirati, a u čemu ne.

Nestala je modom opsjednuta boginja stila i podložna predsjednikova supruga. Na njenom se mjestu nalazi naređivačka, zlobna i neiskrena manipulatorica, odlučna osigurati mitski status vremenu kada je njen suprug bio predsjednik.

Tako počinje Jackie, novi film s Natalie Portman kao najslavnijom prvom damom u povijesti SAD-a.

MEMOARI TJELOHRANITELJA: Kennedy je bio ljubomoran kao pas, a Jackie ga je stalno varala

Novi pogled na ikonu stila

shimmer fallback
shimmer fallback

Izreka kaže da se svatko sjeća gdje je bio kada je čuo da je JFK ubijen, ali svi znamo gdje je bila Jackie - ravno uz njega. Njeno dostojanstvo dok je na svojim leđima nosila žalost cijele nacije, kao i svoju vlastitu, donijelo joj je nevjerojatnu količinu poštovanja, dok su skandali zbog JFK-ovog kompulzivnog ženskarenja i velike potrošnje amfetamina i steroida polako urušavali njegovu nekoć neupitnu reputaciju.

Gospođa Kennedy, kasnije Jackie O, nakon što se udala za grčkog brodarskog magnata Aristotela Onasisa, umrla je 1994. godine. Njen poznati 'look' i dan danas kopiraju žene poput Kate Middleton i supruge Georgea Clooneya Amal, da ni ne spominjemo novu prvu damu, Melaniju Trump, kojoj je Jackie O očito poslužila kao inspiracija tijekom prošlotjedne inauguracije.

A sada je Hoolywood odlučio ponovo proučiti karakter gospođe Kennedy. I dok Jackie sigurno ne nudi toliku količinu idolizacije koja bi zadovoljila njene najvjernije fanove, njen portret uzima jednu stvar kao nepobitnu činjenicu: da je bila u potpunosti predana svome mužu.

No posljednjih su dana na površinu isplivale glasine da je i ona imala niz afera s poznatim muškarcima.

Nije sve onako kako se činilo

Portman, koja je dobila Oscara za ulogu poremećene balerine u Crnom labudu, nominirana je i ove godine za svoju jezivo točnu inkarnaciju prve dame djetinjeg glasa.

Glumica priznaje da je čak u početku smatrala kako je Jackie Kennedy bila jedva nešto više od nositeljice lijepe odjeće, ali nakon što ju je "opsesivno" istražila, otkrila je da se radi o daleko kompliciranijoj ženi.

Bila joj je samo 31 godina kada se uselila u Bijelu kuću, a sa 34 već je postala 'prva udovica'. Jackie Kennedy je u početku djelovala zadovoljna time što se nalazi u sjeni svoga supruga, te je igrala ulogu vjerne žene koja se brinula za dekor i odjeću, a ne politički život.

Ali novi film prikazuje daleko kompleksniju situaciju u Bijeloj kući.

Novi Camelot

shimmer fallback
shimmer fallback

Ideja o piscu koji dolazi intervjuirati Jackie, kao što je prikazano u uvodnoj sceni filma, temeljena je na činjenicama. Theodore H. White, Kennedyjev biograf, napisao je duge zabilješke tijekom četiri sata dugog intervjua s gospođom Kennedy nekoliko dana nakon što je njen muž ubijen.

Možda je mislio kako ju je ulovio u njenom najranjivijem trenutku, ali Jackie je imala svoju tajnu misiju: pretvoriti kratko (i kako sada znamo, dosta besramno) razdoblje njenog supruga u Bijeloj kući u mitski Camelot, sveti dvor kralja Arthura.

Tijekom intervjua usputno je rekla Whiteu kako su ona i njen suprug redovito uživali u slušanju snimke broadwayskog mjuzikla Camelot.

Posebno su uživali u pjesmi koju je pjevao Richard Burton kao Arthur, u kojoj pjeva "Ne dajte da se zaboravi, da nekoć bijaše mjesto, na jedan kratki, sjajni trenutak, koje bješe znano kao Camelot."

Za slučaj da pisac nije shvatio njenu namjeru, još je rekla Whiteu: "I opet će biti velikih predsjednika, ali nikada više neće biti još jednog Camelota."

Uspjelo je, mediji su se uhvatili za tu riječ kao za udicu, i ime je ostalo.

Je li ona ona sama vjerovala u to? Napokon, teško je vjerovati kako nije znala za muževu nevjeru i korištenje droga.

"Ljudi vole vjerovati u bajke", rekla je Whiteu, koji je kasnije tvrdio kako je i neznajući postao "njen instrument u stvaranju mita".

Epski sprovod

shimmer fallback
shimmer fallback

Samo koji dan ranije Jackie je zauzela središnje mjesto na državnom pogrebu svoga supruga. Emocije je skrivala iza vela od crne čipke, dok je pješice vodila povorku niz ulice Washingtona.

Sve je to vrijeme svoje osjećaje držala pod kontrolom, barem u javnosti. novi film tvrdi kako su ti skriveni osjećaji bili apsorbirani u brigu o budućnosti te hoće li njen voljeni suprug biti zapamćen s poštovanjem za koje je smatrala da ne samo ona, već i američki narod zaslužuju.

Portmaničina Jackie prikazuje žestoku odlučnost i lukavu inteligenciju dok se bori s državnim službenicima koji pokušavaju umanjiti njene planove za sprovod epskih proporcija, te ublažiti njen osjećaj gubitka.

Možda je imala reputaciju da je stalno mirna i staložena, ali u filmu je Jackie često gotovo histerična.

"Neka vide što su učinili", ogorčeno kaže pomoćnicima koji joj sugeriraju da bi možda mogla promijeniti krvlju natopljen Chanelov kostim na letu natrag u Washington (ondašnje crno-bijele fotografije maskirale su boju mrlja, a samim time i znakovitost njenog odbijanja da ga skine).

shimmer fallback
shimmer fallback

Kada se pomoćnici novoproglašenog predsjednika Lyndona B. Johnsona boje kako bi dugotrajna pogrebna procesija mogla dovesti do još jedne asasinacije, ona ih ucijeni inzistiranjem da će i sama ako treba hodati do katedrale St. Matthew.

Čak su i njeno dvoje male djece, Caroline i John Jr., prisiljeni raditi na učvršćivanju 'pravilne' ostavštine njihova oca. Kada jedan pomoćnik predloži da bi se možda trebalo djecu poštedjeti fotografa te im se omogućiti da se pridruže pogrebnoj procesiji kroz stražnja vrata, njihova majka inzistira da tisak mora snimiti dva djeteta slomljenog srca, koja su ostala bez oca.

Prijašnje sumnje

Ovaj film nije prvi koji je stavio upitnik na svetost Jackie Kennedy. Godine 2011. britanski pisac Christopher Hitchens u časopisu Vanity Fair odbacio je njenu "dopadljivu nevinost" kao samo krinku za "proračunatost". Njegov je napad prouzročen objavljivanjem snimki intervjua koje je Jackie dala povjesničaru Arthuru Schlesingeru nekoliko mjeseci nakon smrti JFK-a.

Snimke su otkrile ogorčenu i iskvarenu ženu, koja je vođu pokreta za ljudska prava Martina Luthera Kinga zvala "lažnim", "strašnim" i "prevarantom".

Suprotno pretpostavkama kako je bila nevina, te da joj nisu bile poznate tamnije strane administracije njenoga muža, očito je znala sve o prljavim trikovima koji su se koristili protiv dr. Kinga, uključujući i prisluškivanje.

Zajedljiva i konzervativna

Nije imala neko visoko mišljenje o drugim prvim damama, a priznala je kako joj je JFK često prigovarao kako je zajedljiva prema drugim ljudima, bilo da se radilo o vjernim članovima osoblja Bijele kuće ili guverneru Teksasa (koji je bio u automobilu s njima kada je predsjednik ubijen).

Za indijsku političarku Indiru Gandhi tako je rekla kako je "prava čistunka, ogorčena, pomalo agresivna, strašna žena".

Feministice su bile šokirane kad su saznale njene stavove o braku koji kao da su iz doba dinosaura, jer se hvalila kako je JFK "inzistirao na vezi između muškarca i žene gdje je muškarac vođa, a žena njegova supruga koja se ugleda na njega."

shimmer fallback
shimmer fallback

Svakoga tko bi predstavljao i najmanji izazov njenom dragom suprugu, pa bio to i viši pomoćnik za kojega se smatra da je zapravo on napisao impresivnu knjigu za koju se službeno tvrdi da je JFK-ovo djelo, brutalno bi napadala svojim oštrim jezikom.

Od onda povjesničari su otkrili i druge detalje o Jackie Kennedy koji su dodatno narušili njen savršeni imidž. Kao prva dama nije se uvijek držala svojih dužnosti, već bi često odlazila u utorak navečer jahati svoje konje u Virginiju te se nije vraćala do četvrtka.

Jackie nije imala vremena za dosadne svakodnevne dužnosti prve dame. Tako joj se naprimjer nije bilo dalo sastajati s raznim delegacijama.

Brojne glasine o drugim muškarcima

A tko zna jesu li glasine o tome kako su joj se udvarali brojni poznati muškarci istinite. Navodno je bila s Marlonom Brandom, Frankom Sinatrom i Warrenom Beattyjem, kao i s braćom svog supruga, Bobbyjem i Edwardom.

U knjizi iz 1996. o braku Kennedyevih biograf Christopher Andersen je tvrdio kako je imala kratku vezu s hollywoodskom zvijezdom Williamom Holdenom 1955., dvije godine nakon vjenčanja, kako bi se osvetila svome nevjernom suprugu. Kao izvor Andersen je naveo pisca Gorea Vidala.

Andersen je tvrdio kako je Jackie Kennedy bila tako uzrujana otvorenim ženskarenjem njenog muža da je razmišljala o razvodu. Ustvrdio je kako je imala izvanbračnu vezu i kao prva dama, i to sa službenikom Pentagona Roswellom Gilpatricom.

Žalovanje je kratko trajalo

No čak i ako nije izdala svoga supruga (koji je to definitivno zaslužio), Jackie Kennedy definitivno nije provela previše vremena kao ožalošćena udovica.

Tako je navodno Marlon Brando imao kratku vezu s Jackie samo par mjeseci nakon predsjednikove smrti.

U odlomku koji je navodno izbačen iz glumčevih memoara nakon što su njegovi prijatelji izvršili pritisak na izdavača, Brando opisuje pijano grljenje nakon večere u njenom domu tijekom kojeg je sugestivno "trljala svojim bedrima" o njegova.

"Cijelo je vrijeme željela da ju pokušam odvući u krevet. Kako nisam ništa pokušavao, uzela je stvari u svoje ruke i postavila čarobno pitanje: 'Želiš li provesti noć?' Rekao sam joj: 'Mislio sam da nećeš nikada pitati'", navodno je glumac napisao u rukopisu za svoju knjigu.

Najozloglašenija navodna afera Jackie Kennedy, ona s Bobbyjem Kennedyjem, navodno je započela nakon smrti JFK-a.

Dakle, moglo bi se reći kako je Jackie prošla još i dosta dobro u novom filmu, što i ne iznenađuje ako se uzme u obzir da je film proizvod liberalnog Hollywooda, a američki liberali i dalje imaju posebno mjesto u svome srcu za sve Kennedyje.

"Jackie nas podsjeća na vrijeme kada je u Bijeloj kući bilo stila", kaže producent Darren Aronofsky, u očitom žalcu usmjerenom prema nadolazećem klanu Trumpovih.

Play ponuda
Play ponuda