MISLITE DA JE VAMA HLADNO? / Pogledajte kako izgleda život u najhladnijem selu na svijetu, ondje se temperatura spušta i na -70!

Tinta u kemijskoj se smrzava, naočale lijepe za lice, a automobili se ne smiju ugasiti - tako izgleda svakodnevica najhladnijeg mjesta na zemlji.

13.1.2017.
14:19
amoschapplephoto.com
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

S prosječnom siječanjskom temperaturom od -50 stupnjeva Celzijevih i rekordom od -71,2, Ojmjakon je nahladnije naseljeno mjesto na svijetu, prenosi Daily Mail. Selo od 500-injak stanovnika smješteno je u regiji Sibira kojoj je glavni grad Jakutsk (koji je pak najhladniji grad na svijetu).

Novozelandski fotograf Amos Chapple prošao je put od Jakutska do Omjakona i zabilježio prizore koji oduzimaju dah. Doslovno.

"Kada sam izašao na, prvo sam osjetio kao da me hladnoća fizički prima za noge. A slina mi se ponekad smrznula u ustima u male iglice koje su mi bockale usne" prisjeća s fotograf izlaska iz aviona u Jakutsku. A on je izašao na "samo" -47. U Omjakonu, najniža temperatura ikada izmjerena je -71,2.

Galerija

Ojmjakon, dobio je ime po obličnjem termalnom izvoru i, ironično, znači "voda koja se ne smrzava".

Nužda postaje prava pustolovina

I dok u brojnim gradovima Europe malo snijega zaustavlja život, ovi Sibirci koji žive od uzgoja sobova navikli su na surove uvjete još od najmanjih nogu - škola prestaje s radom tek ako temperatura padne ispod -52.

Modernih pogodnosti nema - prije svega jer malo što može podnijeti tolike ekstreme. Tinta u olovkama se smrzava, naočale se slede i lijepe za lice a ne rade čak ni baterije. Već i obavljanje nužde postaje prava pustolovina jer većina kuća ima poljski zahod, obzirom na to da kanalizaciju nije moguće iskopati.

U većini situacija, mještani ostavljaju upaljene aute jer ih jednostavno ne bi mogli upaliti. Jedina alternativa je parkiranje u grijanoj garaži.

Domovi se griju na drva i ugljen, a mjesna elektrana (i toplana) brine se za infraksturu. Ako dođe do problema s dostavom ugljena elektrana počne ložiti drva, a ako se iz bilo kojeg razloga ugasi, cijevi se smrzavaju i pucaju već za pet, šest sati.

Zbog smrznutog tla, pokop usred zime može trajati i do tri dana. Prvo se na mjestu ukopa zapali lomača, kako bi otopila tlo. Žar se razmakne i u sredini se iskopa 10-ak centimetra tla, koliko se otopilo. Proces ponavljaju više dana, dok ne iskopaju dovoljno, jer na tim temperaturama ni bager ni pneumatska bušilica ne bi bilo od pomoći.

Ilustracije radi, evo što se događa s uzavrelom vodom i banama pri tim temperaturama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali