I opet, i opet... / Miloradu Dodiku ponovno odgođeno suđenje u Sarajevu: 'Ne može se poštovati ovakav sud'

Image
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sudac Mirsad Strika odlučio je odgoditi početak glavnog ročišta dok se ne donese odluka o prigovorima odvjetnika što se očekuje do 10. siječnja. Dodik je boravak u sudnici iskoristio kako bi ponovo provocirao odbijajući ustati kada je trebao govoriti pa mu sudac Strika to nije ni dopustio

20.12.2023.
15:49
Armin Durgut/PIXSELL
VOYO logo

Početak suđenja čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku pred Sudom BiH u Sarajevu u srijedu je ponovo odgođen iz proceduralnih razloga nakon što je obrana zatražila izuzeće svih članova tužiteljskog tima za koje tvrdi da su pristrani.

Državni sud ranije je odbio zahtjeve Dodikove obrane da se suđenje prepusti lokalnom sudu u Banjoj Luci no obrana i dalje inzistira na tvrdnjama kako Dodik u Sarajevu ne može dobiti pravično suđenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac Mirsad Strika odlučio je odgoditi početak glavnog ročišta dok se ne donese odluka o prigovorima odvjetnika što se očekuje do 10. siječnja.

Dodik je boravak u sudnici iskoristio kako bi ponovo provocirao odbijajući ustati kada je trebao govoriti pa mu sudac Strika to nije ni dopustio, poručivši kako nitko nije iznad zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodika su pred sjedištem suda u Sarajevu ponovo dočekali deseci njegovih pristaša među kojima su prevladavali stranački suradnici i članovi različitih provladinih stranaka.

Oni su popunili i gotovo sva mjesta namijenjena publici zainteresiranoj za sudske procese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po izlasku iz sudnice Dodik je pak pred novinarima održao konfuzni govor o raznim temama, kazavši kako je riječ o političkom procesu koji se protiv njega vodi a na suđenje je, kako kaže, došao samo kako bi to i dokazao.

Rekao je kako mu je neshvatljivo da mu sude na sudu čiji je predsjednik u ponedjeljak uhićen zbog sumnje u ilegalno prisluškivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može se poštovati ovakav sud", kazao je Dodik dodajući kako očekuje da će se suđenje njemu pretvoriti u suđenje Bosni i Hercegovini.

Uz ostalo je najavio kako neće dopustiti nametanje izmjena izbornog zakona što je u utorak najavio visoki predstavnik Christian Schmidt. Dogodi li se to, zaprijetio je Dodik, RS će sama donijeti svoj zakon o izborima i provesti ih na svom teritoriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
U SARAJEVU /

Odbijene žalbe Dodikove obrane, suđenje počinje u srijedu: Ako ga proglase krivim prijeti mu i do 5 godina zatvora

Image
U SARAJEVU /

Odbijene žalbe Dodikove obrane, suđenje počinje u srijedu: Ako ga proglase krivim prijeti mu i do 5 godina zatvora

Iskoristio je priliku da se ponovo obruši na Schmidta za kojega tvrdi da nije zakonito izabran na tu dužnost, a napao je i američkog veleposlanika Michaela Murphyja kojega je nazvao lažljivcem.

"Osjećam pritisak ovog smrada od američkog veleposlanika", kazao je Dodik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je kako je RS spremna na odvajanje od BiH i ima pripremljeno sve što je za to potrebno.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović koja je također došla dati potporu Dodiku ponovila je teze kako je u pitanju politički motivirano suđenje a da oni koji su ga inicirali "sahranjuju BiH".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodik i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić optuženi su jer su omogućili da se u toj tiskovini objave dva zakona što ih je donio parlament RS, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je poništio.

To su zakoni kojima su vlasti u RS pod Dodikovom kontrolom željele spriječiti provedbu presuda Ustavnog suda BiH kao i svih odluka visokog predstavnika Schmidta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprovođenje odnosno nepoštivanje odluka visokog predstavnika postalo je kaznenim djelom od 1. srpnja ove godine izmjenama Kaznenog zakona BiH koje je nametnuo upravo Schmidt.

Budu li proglašeni krivima Dodik i Lukić suočavaju se s kaznom zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuđujuća presuda značila bi i automatsku smjenu Dodika s dužnosti predsjednika RS odnosno Lukića s direktorske pozicije.  

POGLEDAJ VIDEO: Dodik opleo po Murphyja i Schmidtu: 'Ta smeća, kretensko ponašanje, neizabrani starac. Nemojte se igrati s RS!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo