MILIJUNI EUROPLJANA ŽRTVE SU HAKERSKOG NAPADA NA FACEBOOK: / 'Trebaju se upitati imaju li situaciju pod kontrolom'

Nedavni sigurnosni propust o kojemu je obavijestila društvena mreža Facebook pogodio je oko 5 milijuna Europljana, rekla je u utorak za AFP europska povjerenica za pravosuđe Vera Jurova

2.10.2018.
23:33
Lionel BONAVENTURE/AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nedavni sigurnosni propust o kojemu je obavijestila društvena mreža Facebook pogodio je oko 5 milijuna Europljana, rekla je u utorak za AFP europska povjerenica za pravosuđe Vera Jurova.

Facebook je u petak objavio da je hakirano gotovo 50 milijuna profila na toj društvenoj mreži te da su napadači iskoristili slabosti opcije "View As" kako bi stekli kontrolu nad računima korisnika.

Propust omogućio hakerima pristup informacijama na korisničkim profilima

Taj propust koji je "ispravljen" u četvrtak, kako je rekao osnivač i glavni direktor društvene mreže Mark Zueckerberg, omogućio je hakerima da pristupe informacijama na korisničkim profilima (imena, podacima o spolu, adresama... ).

"Više ću znati za nekoliko sati ili za nekoliko dana, ali koliko znam, od tih 50 obuhvaćeno je pet milijuna Europljana, što je nevjerojatan broj", rekla je Jurova odgovarajući na pitanje na europskom sastanku u Luxembourgu.

Hakerski napadi velikih razmjera na Facebook ponovo su potaknuli kritike te društvene mreže koju je već ozbiljno uzdrmalo više afera, napose u vezi sa zaštitom osobnih podataka.

Velike kritike na račun vodstva Facebooka

"Vodstvo (Facebooka) treba upitati ima li situaciju pod kontrolom", dodala je Jurova odgovarajući na pitanje o eventualnom gubitku kontrole američke supertvrtke.

Tvrtkom je "veoma teško upravljati" zbog njezine veličine, ali oni to moraju moći jer prikupljaju podatke i zarađuju velik novac koristeći se našom privatnošću kao robom", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jurova je ocijenila kako činjenica da je Facebook brzo objavio informaciju o ovoj aferi pokazuje da funkcioniraju novi europski propisi o zaštiti podataka koji su ove godine stupili na snagu.

Kompanije za propuste mogu biti novčano kažnjene

Ovi novi propisi EU-a - Opća uredba o zaštiti podataka (GPRD) - daju europskim regulatorima nove ovlasti u kontroli i sankcioniranju u slučaju da ih se kompanije koje prikupljaju osobne podatke ne pridržavaju.

Kompanije sada mogu biti novčano kažnjene iznosom do 4 posto godišnjeg prihoda ako ne poštuju propise, ili ako o zlouporabi podataka ne obavijeste u roku 72 sata.

Posljednji hakerski napad na Facebook je otkriven u utorak i o njemu je obaviještena policija. "Budući da smo tek otvorili istragu, moramo utvrditi jesu li računi ili neka informacija zloupotrebljeni. Također ne znamo tko stoji iza tih napada i odakle su pokrenuti", napisao je šef sigurnosti Facebooka Guy Rosen.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali