VIDEO/FOTO: / Na ulicu izašlo više od 100 tisuća ljudi, izbili neredi

Više od 100.000 ljudi defilira u četvrtak ulicama Bruxellesa, prosvjedujući protiv najavljenih mjera štednje nove belgijske vlade. Došlo je do okršaja između prosvjednika i policije.

6.11.2014.
17:22

Ovo su najveće demonstracije u posljednjih nekoliko godina. Demonstracije na razini cijele države protiv mjera štednje održane su u prosincu 2011. i u veljači prošle godine, kada se odazvalo između 50 i 80 tisuća ljudi.

U jednom trenutku došlo je do okršaja između prosvjednika i policije. Policija je morala upotrijebiti suzavac i vodene topove.

Prema pisanju belgijskih medija, zbog ozljeda je u bolnice prevezeno 20-ak osoba. Među ozlijeđenima ima policijaca i prosvjednika.

Ove demonstracije su početak niza prosvjeda koji se očekuju u sljedećih nekoliko tjedana. Riječ je o protuofenzivi sindikata, socijalista, zelenih i stranka kranje ljevice protiv mjera koje je najavila vlada Charlesa Michela. Vladu čine tri flamanske desne stranke i Michelovi frankofoni liberali.

Vlada, koja je dužnost preuzela prošli mjesec, najavila je mjere proračunskih ušteda od 11 milijardi eura u sljedećih pet godina. Te mjere, među inim, uključuju prijedlog da se sljedeće godine preskoči indeksacija plaća i socijalnih davanja - u Belgiji je na snazi zakon kojim se automatski povećavaju plaće i socijalna davanja u visini inflacije, zatim produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina života od 2030. godine. Mjere štednje predviđene su u području kulture, znanstvenog istraživanja, javnih usluga.

//www.youtube.com/embed/jZ18suMQbNI

Val štrajkova

Vlada kaže da je te mjere poduzela kako bi proračunski deficit održala u okvirima koje dopuštaju pravila EU-a te kako bi stvorila bolje uvjete za gospodarstvo nižim porezima radi povećanja konkurentnosti.

Sindikati su najavili niz štrakova po belgijskim pokrajinama sljedećih tjedana, a kao kulminacija najavljen je opći štrajk u cijeloj zemlji 15. prosinca.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali