Play ponuda

MASOVNE RACIJE U CIJELOJ RUSIJI: / Vlasti udarile na Jehovine svjedoke, kažu da provode kriminalne aktivnosti

Image
Foto: Photo: Profimedia

Ruske pravosudne vlasti izvele su u u utorak masovne racije diljem zemlje u prostorijama Jehovinih svjedoka te su privele brojne osobe u sklopu istrage o kriminalnim radnjama

24.11.2020.
16:03
Photo: Profimedia
Play ponuda

Otvorena je istraga zbog sumnje da Jehovini svjedoci organiziraju aktivnosti u svom nacionalnom centru i podružnicama. Inače, Rusija tu vjersku zajednicu naziva "ekstremističkom" i proglasila ju je ilegalnom. Ruski Vrhovni sud naredio je raspuštanje Jehovinih svjedoka 2017., a u gušenju njezina rada neki su sljedbenici završili u zatvoru, a neki su optuženi za kriminalne radnje. Istražno povjerenstvo navodi da je identificiralo brojne skupine sljedbenika u više od 20 ruskih regija i da su mnogi privedeni u sklopu istrage.

Istražno povjerenstvo tvrdi kako su se neki od njih privatno sastajali u stanu u sjeverozapadnoj Moskvi od lipnja 2019. i razgovarali o vjerskim pitanjima te su preobratili neke Moskovljane.

Jehovini svjedoci pod pritiskom su godinama u Rusiji kojom dominira Ruska pravoslavna crkva, a nju snažno podržava predsjednik Vladimir Putin. 2018. godine Putin je rekao da ne razumije zašto vlasti progone Jehovine svjedoke te dodao da to treba istražiti.

Play ponuda
Play ponuda