Play ponuda

Bili su ni krivi ni dužni, a mediji su im život pretvorili u pravi pakao

shimmer fallback

U potrazi za senzacijom mediji su ponekad skloni pretjerivanju i izbjegavanju onih dosadnih strana priče, a nerijetko takvi potezi završe neslavnim blamažama i javnim sramoćenjem.

14.7.2013.
9:23
Play ponuda

U nastavku donosimo pet pretjeranih i izmišljenih priča koje su svjetski mediji plasirali na temelju pogrešnih informacija i premalo opreza, te živote nevinih pojedinca pretvorili u živi pakao, što ih je zauvijek obilježio.

Mediji optužili potpuno nevinog čovjeka za ubojstvo jer je djelovao "pomalo čudno"

Pred sam Božić 2010. godine u engleskom gradu Bristolu nestala je 25-godišnja Joanna Yeates, koja je ubrzo nakon toga pronađena mrtva. Britanski mediji su ''poludjeli'' za ovom pričom, što ne čudi s obzirom da je bila riječ o mladoj, atraktivnoj, uspješnoj i popularnoj djevojci.

S obzirom da ništa nije ukazivalo na nasilni ulazak u njen dom, pretpostavili su da je u nepovrat otišla s nekim koga je poznavala. A tko bi drugi mogao biti ubojica nego onaj najčudniji susjed, vuk samotnjak, jednom riječju ''luđak''?! Njegovo ime je Chris Jefferies i bivši je profesor.

Mediji su ga dočekali kao ozebli sunce, jer imao je sve dispozicije za ''ubojicu'', osim jedne. Ipak nije bio ubojica! Nakon što su ga razapeli svi britanski mediji te iskopali bezbroj suludih i izmišljenih podataka iz njegova života, policija ga je ipak pustila. No, ostaje nepobitna činjenica, mediji su mu priredili pravi pakao, što će ga pratiti do kraja života.

Na kraju se ispostavilo da je ubojica Joanne Yeates drugi susjed, i to onaj koji je izgledao najmanje čudno i za kojeg nikad ne biste pomislili da je sposoban učiniti tako nešto.

Prevelika sličnost sa žrtvom uništila je život posve nevinoj ženi u Iranu

U lipnju 2009. godine trajali su veliki antivladini prosvjedi na ulicama Teherana. Kako bi iranski čelnici pokazali svoju ''čvrstu ruku'' i demonstrirali ''snagu'', odlučili su pobiti nekoliko prosvjednika, među kojima je bila i građanka Neda Agha-Soltan. No, stvar je bila u tome što ona uopće nije sudjelovala u prosvjedima, a ubijena je samo zato što se našla na krivom mjestu u krivo vrijeme.

Njeno je lice ubrzo postalo zaštitno lice iranskog antivladinog pokreta, te se našlo na vodećim svjetskim naslovnicama. No, uz jedan veliki gaf – lice na slikama koje su pratile svako spominjanje ubijene nije bilo njezino. Pitate se kako je to moguće?

Mediji su se iz petnih žila trudili iskopati bilo kakvu informaciju o ubijenoj, pa su se poslužili i nezaobilaznim Facebookom. Tu su pronašli ženu iz Irana po imenu Neda Soltani, čije je lice bilo djelomično pokriveno, pa je sličnost s ubijenom bila poveća. Ne trudeći se dalje istraživati, upravo su fotografiju ''novopronađene'' Nede proširili po cijelom svijetu, zbog čega se potpuno nevina žena našla u središtu skandala.

Ova je profesorica engleskog, ni kriva ni dužna, odjednom postala zatrpana zahtjevima za prijateljstvo od ljudi širom svijeta, optuživali su je da je agentica Islamske Republike, a zbog progona iranske vlasti morala je napustiti zemlju i otići u izbjeglički kamp.

''U manje od dva tjedna, prošla sam put od profesorice koja vodi prosječan život do osobe koja mora pobjeći iz domovine. Bijeg su uredili moji prijatelji. Uz njihovu pomoć, podmitili smo dužnosnika na aerodromu i napustila sam Iran. Morala sam platiti 11.000 eura'', ispričala je u jednom intervjuu.

Zbog nepoznavanja stranog jezika novinari lažno optužili nevinog čovjeka

U vrijeme eskalacije izraelsko-pakistanskog sukoba 2000. godine, svjetske je medije obišla fotografija na kojoj se vidi izraelski policajac kako stoji iznad teško ozlijeđenog muškarca. Iako je pored nje stajao tekst na hebrejskom, mediji se njime nisu previše zamarali, nego su fotografiju protumačili onako kako im je odgovaralo.

Objavila ju je čak i prestižna novinska agencija uz tekst o izraelskom policajcu i ranjenom Palestincu, sugerirajući da je upravo taj policajac kriv za teške ozljede muškarca. No, istina je bila potpuno drugačija.

Ozlijeđeni muškarac bio je ustvari američki Židov po imenu Tuvia Grossman, bio je na proputovanju Jeruzalemom kad ga je napala bijesna skupina Palestinaca, a nevino ''optuženi'' policajac zapravo ga je spasio od još težih ozljeda. On mu je i povio glavu, te zajedno s njim čekao hitnu pomoć.

Ova kardinalna pogreška medija ispravljena je nakon što je njegov otac vidio spornu fotografiju i pisao New York Timesu, koji ju je objavio.

Novinar koji se baš nije znao služiti Facebookom optužio poznatu političarku za prevaru

Kanadska ministrica Margarett Best našla se u središtu skandala kad ju je jedan novinar optužio da laže.

Naime, obavijestila je javnost da će neko vrijeme biti odsutna jer je na bolovanju, no novinar tamošnjeg tabloida, očito nedorastao tumačenju podataka s Fejsa, naišao je na jednu njezinu fotografiju s odmora, te je odmah plasirao u javnost. Priča je bila: umjesto na bolovanje, ministrica otišla na egzotično putovanje.

No, najvažnije je to da je uploadana fotografija bila snimljena pet godina ranije, samo što novinar to nije odmah uočio. Možete li zamisliti tu blamažu?!

Mediji prijevremeno optužili nevinog mladića za terorizam

Riječ je o relativno friškom događaju koji se tiče nedavnih bombaških napada tijekom Bostonskog maratona. Ne bismo pretjerali kad bismo rekli da je upravo ovaj maraton bio najfotografiranije mjesto zločina svih vremena.

Od sudionika i brojnih gledatelja Bostonskog maratona do policije i medija, svi su zabilježili neke trenutke ove velike tragedije. I baš svi su željeli pronaći krivce za ovaj bezobziran teroristički čin.

New York Post je tako na naslovnici objavio jednu od mnogih fotografija koja prikazuje dvojicu mladića s ruksacima, navodeći da policija traži upravo njih kao moguće ubojice. Nažalost, pojam ''osumnjičenih'' brzo se proširio medijima – bilo je dovoljno samo da su različite boje kože i da stoje na mjestu zločina.

Kasnije se ispostavilo da je nevino ''optuženi terorist'' zapravo 17-godišnji učenik iz Maroka koji je sudjelovao na maratonu, a u ruksaku nije bilo bomba, nego njegova sportska oprema.

Srećom, američka je policija oprezno radila svoj posao, pa je na vrijeme identificirala prave bombaše, tako da ni krivom ni dužnom učeniku mediji nisu učinili preveliku štetu, iako mu u trenucima optužbi, vjerujemo, nije bilo svejedno.

Play ponuda
Play ponuda